#Portugalia (2024) – monedă comemorativă de 2 Euro: Aniversarea a 50 de ani de la Revoluția Garoafelor.

În data de 22.04.2024, Banca Portugaliei a pus în circulație prima monedă comemorativă de 2 Euro din acest an, monedă dedicată aniversării a 50 de ani de la Revoluția Garoafelor din anul 1974. 

Aversul monedei prezintă în centru o garoafă, înconjurată de 50 de cercuri excentrice, fiecare reprezentând câte o idee sau proiect, creionate în 1974. Pe exterior, în dreapta, primul vers al poeziei ”25 Aprilie – Numele lucrurilor, scrisă de Sophia de Mello Breyner Andresen: Acesta este răsăritul pe care îl așteptam.Dedesubt, numele poeziei și al autoarei. În stânga, numele țării, data de 25.04.1974 (ziua începerii Revoluției), anul 2024, numele monetăriei și numele designerului. 

Reversul monedei este cel standard al monedelor de 2 Euro. 

Tirajul este de 500.000 de bucăți. 

Revoluția Garoafelor (în portugheză Revolução dos Cravos), denumita și 25 de Abril (25 Aprilie), a fost o lovitură de stat militară de stânga începută la 25 aprilie 1974, la Lisabona, Portugalia, prin care s-a schimbat regimul portughez, dintr-o dictatură autoritară într-o democrație după încă doi ani de tranziție cunoscuți drept PREC (Processo Revolucionário Em Curso, sau Proces Revoluționar în Curs). În timpul Revoluției, populația a oferit garoafe roșii soldaților, de unde și numele evenimentului.


Surse: coin-brothers.com, bportugal.pt, ucoin.net, wikipedia.org, news.notafilia.pl

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #portugalia #euro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu