In timpul Republicii de la Weimar (denumirea neoficiala a primei republici germane) a apărut o moneda cu o valoare ciudata, 4 pfennig. Valoarea de 4 pfennig fusese uzuala in unele state germane, pe vremea când 12 pfennig = 1 groshen, dar pare ciudată într-un sistem decimal. Moneda de 4 pfennig a fost emisa in 1932 si a rezistat doar un an.
Emiterea ei a fost o încercare a cancelarului Heinrich Brüning de a reduce preturile in timpul marii crize economice de după căderea bursei (Joia Neagra - 24 octombrie 1929), suprapusă peste problemele financiare deja existente in Germania după război.
In ciuda impunerii ca 2 mărci sa fie plătite in aceasta moneda, ea a fost extrem de nepopulara, fiind cunoscuta ca "talerul lui Brüning", printre multe alte porecle obținute in urma unui concurs organizat de ziarul Der Tag (Ziua).
Moneda este din bronz, cu diametrul de 24 mm si greutate de 5 grame, având pe o parte acvila - stema republicii, iar pe cealaltă valoarea (4 Reischspfennig), anul (1932) si numele statului (Deutsches Reich). Cea din imagine a fost bătută la Stuttgart, după cum arata litera F de sub acvila.
Fiind retrasă foarte repede (1 octombrie 1933), majoritatea monedelor se găsesc in stare buna, dar nepopularitatea si timpul foarte scurt de circulație au transformat-o într-o monedă destul de rară față de tirajul total de aproape 50 milioane de exemplare in cele 6 monetării in care a fost bătută.
Bogdan Jovi
03.04.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu