#SUA (2024) – nouă monedă comemorativă de 1 Dolar: Legea Cetățeniei pentru Indieni din 1924

Pe data de 29.01.2024, Monetăria Statelor Unite a lansat moneda anuală de 1 Dolar a seriei Nativi Americani, monedă dedicată Legii Cetățeniei pentru Indieni din 1924 de la a cărei adoptare se împlinesc în acest an  100  de ani. Moneda din acest asta este cea de-a 16-a a seriei. 

Aversul monedei este cel standard al seriei, prezentând-o pe Sacagawea și pe fiul ei Jean Baptiste. Această femeie din tribul Shoshone a însoțit și a îndrumat una dintre cele mai importante expediții de recunoaștere în Statele Unite. Deoarece nu există nicio imagine despre Sacagawea, portretul ei a fost realizat după chipul unei femei shoshone din zilele noastre, pe nume Randy’L He-dow Teton. 

Pe revers, fundalul cuprinde un peisaj muntos și steagul american. În prim plan, este un toiag al vulturului (eagle staff), un echivalent ceremonial al steagului pentru națiunile native. În partea stângă se menționează tema monedei Legea Cetățeniei pentru Indieni din 1924. 

Legea Cetățeniei pentru Indieni din 1924 le-a oferit acestora cetățenia americană și implicit dreptul la vot și dreptul de a deține proprietăți. 


Surse: usmint.gov, fgcu.edu, twitter.com/USETINC

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #sua #dolar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu