Numismatica pentru toți – Episodul 33: #Vatican

Nu Italia, dar tot acolo: Vatican.
Statele papale au reprezentat teritorial o mare parte a peninsulei Italice din secolul VIII până în 1870, când Italia a fost unificata, in posesia Papei rămânând doar biserica Sf. Petru si reședința papala. In 1929, prin Tratatul Lateran (numele palatului in care a fost semnat), Mussolini recunoaște existența unui stat independent, o mica enclava de doar 0,49 km2. 

Tot in 1929 reincepe emiterea lirei proprii a Vaticanului, intrerupta in 1870 (pana in 1866 fiind folosit sistemul 1 scudo = 100 baiocchi), la paritate cu lira italiana. Cum schimbarea Papei însemna baterea unei noi monede, cum unii papi au emis mai multe monede de aceeasi valoare, plus monedele jubiliare, plus monedele "sede vacante" emise in intervalele libere dintre papi, numismatica din Vatican e suficient de bogata pentru un stat de 1000 locuitori. 

In poze sunt doua monede de 2 lire: 1935 si 1941. Ambele sunt monede de nichel, 29 mm diametru, un pic peste 10 grame. Prima emisa in timpul Papei Pius XI, primul papa al noului Vatican, cea de-a doua sub Pius XII, succesorul sau. De altfel, de la Pius XI toti papii au avut o moneda proprie, inclusiv Ioan Paul I, papa pentru 33 zile in 1978, căruia i s-a emis o moneda postumă. 

Pe avers monedele au fiecare stema personală a papei (nu cea statală), imprejurul acesteia fiind inscrise numele pontifului si anul domniei cu cifre latine. Anul calendaristic este inghesuit sub si despartit de stema. Reversul este identic ambelor, o imagine biblica: tânărul pastor David cu mielul regasit in spate, de o parte si de alta valoarea, imprejur numele statului iar dedesubt numele gravorilor Moruzzi si A. Motti (cu Inc. de la "incisore"), monedele fiind emise la monetaria din Roma. 

In 2002 istoria tuturor lirelor din peninsula se incheie, toate cele trei state care emiteau lire la aceeasi valoare, Italia, Vatican si San Marino trecand la moneda Euro.

Bogdan Jovi
05.03.2021

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu