La data de 12.10.2023, Monetăria Regală a Marii Britanii a prezentat noua generație de monede de circulație, monede care vor putea fi găsite in circulație de către public posibil chiar de la finalul acestui an (dar cel mai probabil doar din ianuarie 2024). Noile monede au un design nou, cu efigia Regelui Charles al III-lea pe avers, respectiv elemente de floră și faună pe revers, reunind elemente simbolizând cele patru națiuni ale regatului, punând în același timp accent pe eforturile de protecție a naturii. Se păstrează nominalurile și materialele utilizate și până acum - 1 Penny, 2, 5, 10, 20, 50 Pence și 1 și 2 Pound, ultimele două fiind bimetalice.
Aversul monedelor: este prezentat portretul Regelui Charles al III-lea, fără coroană, privind spre stânga. În dreapta portretului, în zona cefei, se poate observa o nouă marcă a Monetăriei Regale, coroana Tudorilor, coroană care este și parte a monogramei Regelui. Portretul este înconjurat de textul latin CHARLES III DEI GRA REX FID DEF (CHARLES III DEI GRATIA REX FIDEI DEFENSOR – Charles al III-lea, prin Grația Divină Rege, Apărător al Credinței). Imediat sub portret se observă inițialele autorului portretului, MJ (Martin Jennings).
Aversul este comun pentru toate monedele, cu excepția celei de 1 Liră, monedă care trebuie să își păstreze în continuare statutul de cea mai sigură monedă de circulație din lume. Astfel, pe lângă cele prezentate mai sus, pe aversul monedei de 1 Liră mai putem observa: sub portret o imagine latentă, în funcție de unghiul din care este privit aversul, fiind afișată fie cifra unu, fie simbolul Lirei sterline £. Pe exteriorului cercului cu text, apare un alt cerc cu microtext, format din repetarea de 24 ori a cuvintelor one pound (o liră).
Reversul monedelor: fie care din cele opt monede are atât elemente comune de design, cât și elemente separate. Elementul comun, care se repetă pe toate monedele, este împărțirea suprafeței în trei, o treime fiind dedicată informațiilor de nominal al monedei, iar două treimi fiind dedicate graficii. Moneda de liră este din nou scoasă în evidență, având un cerc cu microtext, aici repetându-se anul 2023.
Treimea comună are pe fundal un model artistic având la bază un grup de trei litre C intersectate (cu referire la fostul rege Charles al II-lea, actualul Rege Charles al III-lea și o nouă eră Caroliană), înconjurate în cele patru colțuri de romburi. În prim-plan se află nominalul fiecărei monede. Iar acum prezentarea imaginilor de restul de două treimi al fiecărui revers.
Moneda de 1 Penny: prezintă un pârș de pădure dormind printre frunze. Populația de pârși a Marii Britanii s-a înjumătățit față de nivelul anului 2007, peste 1000 de exemplare fiind introduse în diverse regiuni pentru a inversa această tendință.
Moneda de 2 Pence: prezintă o veveriță roșcată, o alegere care se potrivește perfect cu culoarea monedei. Specia se află în prezent pe lista animalelor amenințate cu dispariția.
Moneda de 5 Pence: prezintă o ramură de stejar cu ghinde. Stejarul, simbol al puterii, înțelepciunii și al vindecării, oferă mai mult habitat în Marea Britanie decât orice altă specie de copac. Este în același timp un simbol al monarhiei, vechi regi britanici purtând coroane din ramuri de stejar.
Moneda de 10 Pence: prezintă un cocoș de munte, o specie care se regăsește în mare parte doar în Scoția. Dispărută o data la mijlocul secolului al XVIII-lea, specia a fost reintrodusă în habitatul său, dar se află din nou pe lista animalelor amenințate.
Moneda de 20 Pence: prezintă un papagal de mare, 10% din populația mondială a acestei păsări reproducându-se de-a lungul coastelor britanice. Se preconizează că în următorii 30 de ani, populația se va reduce drastic, fiind deja implementate diverse programa pentru susținerea speciei.
Moneda de 50 Pence: prezintă somonul de Atlantic, în prezent cu o populație afectată de poluarea râurilor, pierderea habitatelor, creșterea temperaturii râurilor și pescuitul industrial.
Moneda de 1 Pound: prezintă două albine, simbol al celor peste 250 de specii de albine existente în Marea Britanie. Rolul lor este crucial în polenizarea plantelor.
Moneda de 2 Pounds: prezintă cele patru plante simbol al Regatului Unit: trandafir pentru Anglia, narcisă pentru Wales, ciulin pentru Scoția și trifoi pentru Irlanda de Nord.
Ca și ultim element de noutate, pe cantul monedei de 2 Lire Sterline se regăsește textul IN SERVITIO OMNIUM – În serviciul tuturor, preluat din discursul inaugural al Regelui din data de 02.09.2022.
Surse: royalmint.com, rhs.org
#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #marea_britanie #lira #ab2023 #numaidesprebani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu