Tot din Regatul Unit, astazi avem 6 monede de 1 shilling. Toate sunt din timpul domniei lui George VI, ultimul imparat al Indiei. Un rege care a venit la domnie in 1937, dupa abdicarea fratelui sau mai mare, dupa mai putin de un an si care a redresat monarhia britanica, aflata intr-o maxima criza de incredere. Albert Frederick Arthur George pe numele de botez, Bertie pentru prieteni, isi ia numele regal in onoarea tatalui sau, George V.
Este primul monarh britanic in activitate ajuns peste ocean, in Canada si SUA. In timpul tatalui sau deja o parte din dominioanele britanice devenisera suverane. Sub George VI, din Commonwealth au plecat Irlanda, Burma, Palestina si India, aceasta din urma lasand urme si pe monede. Pana la 1947, monarhul britanic era si Imparat al Indiei, dupa aceea fiind Rege al Indiei si Rege al Pakistanului, dar India in 1950 devine republica, George ramanand doar "King of Pakistan" si "Head of Commonwealth" pana la moartea sa in 1952.
Monedele sunt toate de 1 shilling, adica 12 pence sau 1/20 pound, grupate in 3 perechi, cu scutul englez si cel scotian, pentru ca in urma presiunii scotienilor si profitand de descendenta scotiana a reginei au fost emise cate doua variante de shilling, o varianta englezeasca, similara cu cea a predecesorilor, dar si una scotiana, leul ridicat pe labele din spate, simbolul Scotiei, dar prezentat frontal pe monede, fiind insotit si de doua scuturi mici, laterale, unul cu Crucea Sf. Andrei si celalalt cu floarea de ciulin, ambele simboluri scotiene.
Primele 2 monede, 1938 si 1940, sunt din argint 500, 23,5 mm, 5,66g. Portretul regelui este incadrat de textul GEORGIVS VI D:G:BR:OMN:REX, prescurtare din latina a Dei Gratia Britanniarum Omnium Rex, "prin voia Domnului rege al tuturor britanicilor. Pe revers, textul spune FID·DEF·IND·IMP, "Fidei Defensor Indiae Imperator", aparator al credintei, imparat al Indiei.
In 1947-48 sunt batute monede identice cu cele anterioare, dar din cupru - nichel, cu acelasi diametru, egalizarea greutatii fiind facuta printr-o plansa un pic mai groasa.
Din 1949, George VI pierde si de pe monede India, IND IMP disparand de pe revers.
Dupa moartea regelui, succesoarea sa, Elisabeta a II-a, pastreaza obiceiul celor doua variante de monede, dar cu un design mai clasic al scuturilor.
Bogdan Jovi
09.02.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu