#Transnistria (2023) – nouă bancnotă comemorativă de 1 Rublă

Banca Republicană a Transnistriei a lansat în data de 7 Septembrie 2023, o nouă bancnotă comemorativă de colecție, dedicată aniversării a 100 de ani a Cernovețiului de aur. Din punct de vedere dimensional și al elementelor de siguranță, este similară cu versiunea de bancnotă de 1 rublă lansată în circulație în 2007 și mai apoi modernizată în 2012. 

Pe avers apare portretul lui Alexander Vasilyevich Suvorov, devenit mai apoi Contele Rimniksky, un conducător militar și tactician rus din secolul al 18-lea, erou al războaielor purtate de Rusia cu Turcia, Franța și Polonia. A fost ultimul Generalisimo adevărat al Rusiei, dacă nu-l includem și pe Stalin, care si-a asumat și el acest titlu.
În partea centrală apar denumirea Băncii Republicane a Transnistriei, valoarea bancnotei în cifre și litere și numele lui A.V. Suvorov și anii între care a trait, 1730-1800.
În partea dreaptă observăm logoul BRT, reversul unui Cernoveț de aur din 1923 înconjurat de textul Cernoveț de aur 100 ani.

Pe revers apare complexul memorial din Chițcani, dedicat soldaților sovietici căzuți în timpul Operațiunii Iași-Chișinău din Al Doilea Război Mondial.

Bancnota are un tiraj de 2.500 buc, culoare verde-maro, este tipărită pe hârtie specială, dimensiuni 129x56 mm.

Denumirea de cernoveț era atribuită tuturor monedelor de aur ce circulau în Rusia, indiferent de originea lor, abia în 1701 fiind introdusă o monedă rusească cu acestă denumire, aceasta fiind bătută până în 1805. Ultima apariție a cernovețiului ca monedă de circulație este în 1923, acesta având convertibilitate deplină, bazată pe etalonul-aur.



Surse: news.notafilia.pl, cbpmr.net, Wikipedia.org


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #transnistria #rubla #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu