#România (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 10 lei

Începând cu data de 18 septembrie 2023, Banca Naţională a României pune la dispoziția celor interesați o nouă monedă comemorativă de colecție din argint, de 10 lei, dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea Curții de Arbitraj Comercial Internațional. 

 


Aversul monedei prezintă o balanță și un ciocan de judecător, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2023”. 

Reversul monedei redă sediul Camerei de Comerț și Industrie a României din București și inscripția „70 DE ANI DE LA INFIINTAREA CURTII DE ARBITRAJ COMERCIAL INTERNATIONAL”. 

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 440,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Detalii complete găsiți pe pagina https://bnr.ro/page.aspx?prid=23117

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României este cea mai veche instituţie de arbitraj comercial din România, fiind înfiinţată în anul 1953 şi având o activitate de peste 60 de ani. Arbitrajul comercial reprezintă o formă de jurisdicţie alternativă la jurisdicţia instanţelor judecătoreşti. Prin arbitraj pot fi soluţionate orice tipuri de litigii decurgând din sau în legătură cu un contract, inclusiv litigii referitoare la încheierea, executarea ori desfiinţarea unui contract (cu foarte puţine excepţii, enumerate expres de Codul de procedură civilă). 


Surse: bnr.ro, arbitration.ccir.ro


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #romania #leu #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu