Numismatică pentru toți - Episodul 24 #Nagorno-Karabakh (Artsakh)

Si daca tot veni vorba de Nagorno-Karabakh, merge o scurta escala in mica republica autodeclarata independenta. Karabakh-ul de munte, cum s-ar traduce numele, este o zona muntoasa, cu capitala la Stepanakert, aflata in mijlocul Azerbaidjanului, cu dimensiunile si populatia unui judet de la noi. 

Tara a avut de-a lungul istoriei destula autonomie, fiind condusa de nobili locali chiar daca era sub stapanire araba sau persana, pana la inceputul secolului XIX cand este incorporata in imperiul rus. Dupa caderea acestuia regiunea, populata majoritar de armeni, este disputata intre armeni si azeri, situatie rezolvata de sovietici prin crearea unui oblast autonom in cadrul URSS, o enclava in Republica Azerbaidjan. La disparitia URSS incep din nou conflictele, ultimul episod (deocamdata), din toamna 2020, rezolvat de interventia (cine oare altcineva?) rusilor, care asigura acum un culoar intre Armenia si aceasta regiune.

In ultimii ani pare ca se foloseste mai frecvent numele cu tenta armeana a tarii, Republica Artshakh, care apare de altfel in scriere armeana si pe stema republicii.

Artshakh nu are moneda proprie de circulatie, folosind dram-ul Armeniei, dar a emis din 2003 mai multe monede non-circulante, tot cu denumirea de dram.


Toate au pe avers stema republicii, cele mai multe, cum e cazul si monedei de azi, 5 dram 2004, avand pe langa inscrisul de pe stema, in armeana "Republica Artshakh" si numele scris cu caractere latine "Nagorno-Karabakh Republic". 

Pe reversul monedei, un alt subiect de disputa intre armenii crestini si azerii musulmani: manastirea Gandzasar, datand din secolul XIII, cea mai importanta din regiune si un simbol religios major pentru biserica apostolica armeana. Interesant este ca denominarea este scrisa doar in alfabet latin.

Ar mai fi de zis ca este o moneda este din aluminiu-bronz, 22 mm, 4,5 gr, iar echivalentul ei valutar ar fi 0,01$.  

05.02.2021
Bogdan Jovi

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu