#Lesotho (2023) – nouă bancnotă comemorativă de circulație de 200 Maloti

În data de 13 iulie 2023, Banca Centrală a Lesotho a anunțat punerea în circulație a primei bancnote comemorative a țării, bancnotă dedicată aniversării a 60 de ani de la nașterea Regelui Letsie al III-lea. 

Pe aversul bancnotei, apare portretul Regelui Letsie al III-lea, pe un fundal muntos. În partea dreaptă se  menționează: Aniversarea celei de 60-a zi de naștere a Regelui Letsie al III-lea,  17 iulie 2023 (nr. data nașterii Regelui), Regatul Lesotho. Tot în dreapta, sus, observăm stema de stat, iar în dreapta jos, un element de securitate sub forma logo-ului oficial al evenimentului - o pălărie tradițională conică Basotho, denumită mokorotlo, având suprapusă cifrele 60 și 200. În partea stângă, în filigran, portretul Regelui Moshoeshoe I, purtând o pălărie înaltă. 

Pe revers este prezentat un călăreț Basotho, având în fundal o câmpie stâncoasă. Fundalul prezintă elemente decorative tradiționale florale Basotho, atât pe revers, cât și pe avers. 

Bancnota este tipărită pe suport de hârtie specială, are culoarea predominată portocaliu, dimensiunea 160x69 mm. Tiraj 5.000.000 bucăți. Basotho sunt grupul etnic majoritar al Lesotho. 


Surse: banknotenews.com, centralbank.org.ls, banknoteworld.com, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #lesotho #maloti #ab2023 #numaidesprebani

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu