Numismatica pentru toti – episodul 8, #Africa_de_Sud

Numismatica pentru toti – episodul 8, #Africa_de_Sud

Conform ultimei sugestii, ne intoarcem la "vecini": Africa de Sud.
Am ales o chestie mai interesanta, o moneda din prima republica, pe vremea burilor. Dupa un prim razboi cu Imperiul Britanic, castigat, in 1852 apare si este recunoscuta "Zuid Afrikaansche Republiek", nume luptat si el cu englezii, pe scurt ZAR, varianta care se regaseste pe monedele mai mici pe care nu a incaput toata denumirea tarii.


Moneda de azi este una de 2 1/2 shillings 1897, argint 14,14 g. Sistemul monetar nu este unul decimal, ci unul destul de aproape de cel britanic, 12 pence = 1 shilling, 20 shilling = 1 pond). Ca majoritatea monedelor ZAR, are are pe avers portretul lui Paul Kruger, un fel de parinte sudafrican, un individ relativ incult, admirat si detestat deopotriva. Daca numele va suna cunoscut, poate e de la celebra moneda de aur emisa dupa 1967, "krugerrand", una dintre cele mai cunoscute variante moderne de tezaurizare a aurului.
 

Pe avers, stema republicii, foarte elaborata, cu o deviza care mie imi aminteste de cea de la Auschwitz, ca nu degeaba olandeza e o limba germanica, dar care sustine ca "Unitatea face puterea".

Moneda are o patina deosebita (plus la valoare), dar se vede ca a fost curatata, fine zgarieturi fiind vizibile pe langa portret (minus la valoare).

Impartita intre luptele cu englezii, cele cu nativii africani si razboaiele civile, istoria ZAR se termina in 1902, dupa al doilea razboi, pierdut, teritoriul devenind "colonia Transvaal" din Africa de Sud britanica. Si totusi, pentru ca invingatorii au intotdeauna dreptate, daca ar fi castigat ZAR, oare se mai numeau "razboaiele burilor" sau deveneau "razboaiele britanice din sudul Africii"?  

06.12.2020
Bogdan Jovi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu