#Turcia (2022) – set comemorativ de 10 monede de colecție ”Planetele Sistemului Solar”

Potrivit unui scurt anunț publicat pe pe site-ul Monetăriei Turciei la data de 30 ianuarie 2023, Monetăria a finalizat în anul 2022 producția unui set de 10 monede de 1 Kurus, producție care ulterior a fost exportată în Germania. Tema setului este ”Plantele Sistemului Solar” și este cel mai probabil o comandă din partea unei firme private. 

 

Setul de  monede conține monede dedicate Soarelui și celor 8 planete + 1 planetă pitică: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și Pluto.


Pe avers se află o reprezentare a Sistemului Solar, cu Soarele în centru și planetele pe orbita sa. Fiecare planetă este marcată cu simbolul ei astronomic. Se mai menționează numele țării în limbile turcă și engleză iar în partea de jos, centru, este plasată marca Monetăriei Turciei.

Pe revers, sunt reprezentate separat, pe fiecare monedă, Soarele și cele 9 planete. Prima monedă, dedicată Soarelui, are în prim plan steaua noastră și în fundal planetele care o orbitează. În ceea ce privește monedele dedicate planetelor, acestea au o rețetă comună: planeta în prim-plan, pe orbită, conform ordinii din sistem, iar în fundal o reprezentare a Sistemului Solar cu celelalte planete aflate pe orbita Soarelui înaintea planetei prezentate (excepție Mercur, care are în fundal doar orbitele celorlalte planete).

Pe fiecare revers este prezentat numele corpului ceresc în limba turcă, excepție făcând monedele dedicate Soarelui și Terrei, care au denumirile menționate și în limba engleză.

Monedele sunt din aluminiu, diametru 23.85 mm, greutate 1.55 g, calitate BU. Monetăria nu oferă informații despre tiraj.


Surse: stiinta-pentru-toti.blogspot.com, ms.hmb.gov.tr, darphane.gov.tr


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #turcia #kurus #ab2023 #numaidesprebani



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu