Cu ocazia aniversării a 550 de ani de la nașterea marelui astronom polonez Nicolaus Copernic, Banca Națională a Poloniei a emis o bancnotă comemorativă de 20 Zloți, dedicată marelui om de știință. De asemenea, anul 2023 a fost declarat în Polonia anul lui Nicolaus Copernic.
Pe avers, în partea dreaptă este prezentat portretul lui Nicolaus Copernic. În partea stângă sus, apar stema națională a Poloniei și denumirea Băncii Naționale. În fundalul acestor două elemente este un fragment din atlasul Harmonia Macrocosmica de Andreas Cellarius, fragment care prezintă sistemul solar heliocentric descoperit de Copernic. Fundalul general cuprinde un cadran solar stilizat, cifra 20 și o floare stilizată. În partea stângă se menționează numele lui Nicolaus Copernic, având în fundal semnătura sa. Sub nume este o reproducere în alb și galben a sistemului solar așa cum apare în manuscrisul lui Nicolaus Copernic, ”Despre mișcările de revoluție ale sferelor celeste”.
Pe revers, incepând cu partea stângă, sus, sunt prezentate mai multe monede: 6 groszi de Gdansk (avers și revers) și 6 groszi de Elblag (avers revers). Pe banda maro este un citat din ”Despre mișcările de revoluție ale sferelor celeste”: ”Sarcina tuturor învățăturilor nobile este de a îndepărta omul de rău și de a-i îndrepta mintea către atingerea unei cunoașteri superioare”. În fundalul citatului se poate observa aversul șilingului prusac. În partea stângă jos este o imagine a Castelului Olsztyn (al cărui admistrator a fost Copernic pentru cinci ani) iar în partea dreaptă sistemul solar așa cum apare în manuscrisul lui Nicolaus Copernic, ”Despre mișcările de revoluție ale sferelor celeste”. Ca și curiozitate, autorul graficii bancnotei, M. Michalczuk este prezentat în latină, ca și Del. (delineavit, desen, desenator) și Sc. (sculpt, sculptat/gravat, gravor).
Bancnota a fost tipărită pe suport de polimer, are un tiraj de 100.000 buc., dimensiuni 150x77 mm și a fost pusă în vânzare pe data de 9 februarie 2023.
Nicolaus Copernic (1473-1543) este primul astronom care a afirmat că planetele sistemului solar gravitează în jurul Soarelui, într-un așa numit sistem heliocentric. Se presupune că astronomul a avut această revelație undeva în perioada anilor 1508-1514, dar a publicat-o doar în ultimul an al vieții, în ”Despre mișcările de revoluție ale sferelor celeste”.
Surse: banknotenews.com, news.notafilia.pl, britannica.com, wikipedia.org
#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #polonia #zlot #ab2023 #numaidesprebani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu