Numismatica pentru toti – Episodul 4, R.A.D. Saharawi

Sunt constient ca nu va fi la fel de incitant ca pana acum, dar nu ma pot abtine. Ce merge cel mai bine dupa o tara, decat o alta care e pe jumatate revendicata de prima? Si e mai rau decat intre Rusia si Ucraina.

Republica Araba Democrata Saharawi este o fosta colonie spaniola, Sahara de Vest. Dupa retragerea spaniolilor in 1975, teritoriul a fost impartit intre Maroc si Mauritania, dar frontul national Polisario a pretins suveranitatea, recunoscuta doar de o parte din comunitatea internationala. Intre Maroc si Polisario sunt conflicte permanente, Marocul controland majoritatea teritoriului (75-80%), inclusiv pretinsa capitala El Aaiun (sau Laayoune), guvernul independent conducand din Algeria.

Monedele din poze, o serie de 1, 2 si 5 pesetas sunt interesante pentru ca initial se pare ca nu au fost emise pentru circulatie. Nu este singurul caz in care o tara autodeclarata emite moneda cu un scop mai degraba demonstrativ, decat functional. Pe teritoriul Saharawi circula simultan dirhamul marocan, ouguiya mauritana si aparent si aceste monede, bancnote nefiind niciodata emise. Ce mai e interesant este ca au o rata fixa de conversie, initial raportata la peseta spaniola, ulterior la euro. 166386 pesetas = 1 euro, spune multe despre puterea acestei monede ca mijloc de plata.

Dupa cum se vede, cele 3 monede au design similar, avand marimi diferite si valorile diferite sub stema. Imaginea considerata suficient de reprezentativa pentru a aparea pe revers este un individ alaturi de o camila, cu mesajul "Transport tipic". Daca tot nu exista cale ferata in Saharawi, pana la urma de ce nu?

Pentru data viitoare caut ceva mai interesant. 😉

 

24.11.2020

Bogdan Jovi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu