Numismatica pentru toti – Episodul 2, Ungaria

Trec de la noi la vecinii de bloc (sovietic), cu dedicatie pentru prietenul Gyuri Kovacs.
Greu de ales moneda din Ungaria, sunt mai multe lucruri interesante, dar azi vorbim de monede de pe vremea regentului Miklos Horty de Nagybanya. Adica de Baia Mare, pentru profani. Un personaj istoric controversat, amiral intr-o tara ramasa fara iesire la mare dupa marele razboi, provenit dintr-o familie nobiliara de prin secolul XVII. Monedele sunt unele dintre putinele (daca nu singurele) pe care apare imaginea regentului, situatia regelui Ungariei fiind foarte tulbure intre cele doua razboaie.
 
 
 
Sunt 3 monede de 5 pengo, denominare care a inlocuit coroana imperiului austro-ungar si care a disparut printr-o inflatie considerata un maxim mondial, cu vreo 29 de 0, stabilizata ulterior prin introducerea forintului.
 
 
Cele trei au revers aproape identic, cu ingerii sustinand stema, diferenta fiind existenta milesimului (anului) pe cele din 1939 si 1943, cele din dreapta. Cea din 1930 are pe avers portretul spre dreapta, fiind 25 grame argint 0,640 si marcheaza 10 ani de regenta. Acelasi gramaj si compozitie o are si moneda din mijloc, dar portretul este spre stanga. 5 pengo 1943 este identica din punct de vedere al reversului cu aceasta din urma, dar este batuta in aluminiu, din aceleasi considerente ale declinului marcat al valorii monedei, care nu mai justifica utilizarea unui metal pretios, iar textul marcheaza aniversarea a 75 de ani de la nasterea amiralului.
 
 
Legat de denumirea de pengo, si aici e o poveste, se pare ca denumirea vine de la "pengo forint" folosita pentru forintii monede, pengo fiind participiul unui verb onomatopeic "peng", echivalentul englezescului "ring", expresia fiind utilizata pentru a diferentia monedele forint de bancnotele forint. Care va sa zica, un fel de lei zornaitori 
 
17.11.2020
Bogdan Jovi
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu