#Argentina (2023) – nouă bancnotă de circulație de 2.000 Pesos

Pe data de 02.02.2023, Banca Centrală a Argentinei a anunțat lansarea primei bancnote cu cupiura de 2.000 Pesos, realizată în colaborare cu Monetăria Argentinei. Noua bancnotă celebrează realizările științifice și medicale ale țării. Iar dacă designul vă pare familiar, nu  greșiți, este aproape similar cu cel al bancnotei de 5.000 Pesos care trebuia să apară în 2020.

 


Pe aversul bancnotei sunt prezentate portretele doctorilor Cecilia Grierson și Ramon Carrillo, având în fundal clădirea Institutului Național de Microbiologie Dr. Carlos G. Malbran (echivalentul Institutului Cantacuzino din România). În colțul din partea dreaptă sus este prezentată o versiune modernă a toiagului lui Esculap (simbolul medicinei umane), în care șarpele este înlocuit cu un segment de ADN. În colțul din dreapta jos, apare un mic element grafic cu inițialele țării (Republica Argentina).

Pe revers, imaginea principală este cea a frontispiciului Institutului Național de Microbiologie Dr. Carlos G. Malbran. În partea stângă a imaginii este un text care din câte înțeleg prezintă activitatea Institutului iar sub acest text apare stema de stat a Argentinei. În partea dreaptă apar din nou portretele doctorilor Cecilia Grierson și Ramon Carrillo.

 
Bancnota este tipărită pe suport de hârtie specială, are dimensiunea de 155x65 mm și culoarea predominantă maro.

Administrația Națională  a Laboratoarelor și a Institutului Dr. Carlos G. Malbran a fost înființată în 1893 și a primit denumirea actuală în 1941. La acest Institut au lucrat și personalități medicale ca  Bernardo Houssay și César Milstein, câștigători ai Premiului Nobel.

 


Cecilia Grierson a fost prima femeie medic absolventă în 1886 a Facultății de Medicină a Universității din Buenos Aires. Deși nu a putut profesa niciodată ca și chirurg pentru simplul fapt că era femeie, ea a practicat ca obstetrician și kinetolog. A înființat prima școală de infirmiere din America Latină.

Ramón Carrillo, absolvent al Facultății de Medicină ân 1929 cu Medalia de Onoare, a fost neurochirurg, neurobiolog și mai apoi Ministru al Sănătății. Dr. Ramon Carrill este renumit pentru campaniile de igienizare de mare succes, pentru contribuția sa la deschiderea a 244 de spitale în timpul mandatului său de ministru și pentru campaniile de success împotriva malariei, tuberculozei și a unei epidemii de ciumă bubonică. Ca parte a activităților sale, călătorea prin țară cu trenul câte patru luni pe an, pentru a ajuta la aplicarea politicilor naționale de sănătate. Dr. Ramon Carrillo avea însă și o parte mai puțin strălucitoare, fiind adept al teoriei eugeniei, în scopul creării soldatului perfect, a sprijinit dezvoltarea metamfetaminei (speed), utilizat în cadrul armatei germane pentru combaterea efectelor oboselii asupra soldaților și a fost de acord cu experimentele efectuate de Dr. Joseph Mengele asupra prizonierilor evrei din lagărele naziste.

Surse: bcra.gob.ar, banknotenews.com, news.notafilia.pl, facebook.com/atlasulbanilor

 
#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #argentina #pesos #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu