#Cehia (2023) – bancnotă comemorativă de circulație de 1.000 Coroane cehești

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la introducerea în circulație a Coroanei cehești (ca urmare a Divorțului de Catifea, separarea Cehoslovaciei în două state independente, Cehia și Slovacia), Banca Națională a Cehia a pus în circulație ieri, 8 februarie, o bancnotă comemorativă de 1.000 Coroane cehești.

 

 

Bancnota comemorativă are la bază bancnota de 1.000 coroane pusă în circulație în anul 2008.
Pe avers este prezentat portretul lui František Palacký, istoric și politician ceh, personalitate marcantă a Renașterii Naționale a Cehiei, supranumit ”Tatăl Națiunii”. În partea stângă se află un arbore cu rădăcinile expuse, peste care este aplicată o frunză de tei (element de Securitate). În stânga arborelui, în zona dedicată filigranului, se află logo-ul aniversar, de orientare verticală, compus din inițiale CNB (Banca Națională a Cehiei), anii 1993 și 2023, separați de cifra 30. Lângă acest logo este o reproducere a timbrului aplicat pe vechile bancnote cehoslovace, pentru a se face diferențierea între bancnotele cehești și cele slovace.

Pe reversul bancnotei este prezentat Palatul Arhiepiscopului din Kromeriz, peste care își întinde aripile un vultur. În acest palat a avut loc în 1848 adunarea parlamentară a Imperiului Austriac dedicată redactării unei noi constituții. În partea dreaptă se poate observa stema de stat a Cehiei.

Bancnota are un tiraj de 200.000 buc. și se poate obține prin achiziție liberă, la valoarea nominală.


Surse: news.notafilia.pl, banknote.ws, cnb.cz, theworldnote.com


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #cehia #coroana #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu