#Franţa (2023) – monedă comemorativă de 2 Euro: JO de Vară Paris 2024

Monetăria franceză a pus în vânzare începând cu data de 10 ianuarie, prima monedă comemorativă de 2 Euro a Franței din acest an. Este vorba de a treia monedă din seria dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024. 

 


Conform Monetăriei franceze, moneda are un tiraj maxim de 260.000 buc., din care 250.000 buc. în variantă BU coincard şi 10.000 buc. proof. Varianta coincard este disponibilă în 5 variante de culoare, de data această în nuanțe pale, fiecare cu un text și design diferit:

 
-    Albastru: Sportul are puterea de a schimba totul.
-    Roşu: Creează punți între cultură, sport și educație.
-    Galben: Inovația în serviciul responsabilității.
-    Mov: Împărtășește un moment de neuitat.
-    Verde mentă: Transcende moștenirea.

 




Pe avers, o avem prezentată pe Semănătoare, într-o postura mai neobișnuită, de boxer. În fundal apar podul Pont Neuf, simbolizând Parisul şi o pistă de atletism. În partea dreaptă se observă logoul JO de la Paris 2024. În partea de jos avem anul baterii, respectiv mărcile monetăriei şi ale gravorului Joaquin Jimenez.
 

Reversul este cel standard al monedelor de 2 Euro.

 
Semănătoarea, creația lui Oscar Roty, a luat naștere în 1887 ca parte a unui proiect medalistic nefinalizat al Minesterului Agriculturii din Franța. Opt ani mai târziu, Oscar Roty este ales pentru a realiza designul unor noi monede, adaptând creația inițială la noile cerințe care doreau o reprezentare mai viguroasă, mai determinată a Republicii.

 
Se pare că designul coicard-urilor dedicate JO Paris 2024 este de fapt un puzzle, imaginea finală putând fi descoperită în 2024, odată cu punerea în circulaţie a ultimelor variante ale seriei olimpice.

 
Surse: monnaiedeparis.fr, citeco.fr, wikipedia.org

 
#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #franta #euro #ab2023 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu