#Egipt (2022) – monedă comemorativă de circulație de 1 Liră egipteană: Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită în fiecare an la data de 3 decembrie, autoritățile egiptene au pus în circulație încă o monedă comemorativă de 1 Liră, dedicată acestui eveniment.

 


Aversul monedei prezintă  denumirea ţării în arabă, denominarea cu cifre arabice, denumirea monedei  în arabă, anul emiterii cu cifre arabice conform calendarelor Gregorian-2022 şi Hijri-1443, denominarea şi denumirea monedei în limba engleză.


Pe revers avem o serie de simboluri dedicate diferitelor dizabilități, încadrate în hexagoane. Astfel, de la stânga la dreapta, avem:

  • Un cap cu o piesă de puzzle – simbol pentru autism.
  • O persoană cu un baston – simbol pentru dizabilități vizuale.
  • O persoană într-un scaun cu rotile – simbol pentru dizabilități motrice.
  • O ureche barată – simbol pentru dizabilități auditive
  • Un cap cu un bec aprins – simbol pentru afecțiuni psihiatrice.


În centru se află două mâini strânse, simbol al conștientizării. În partea de jos este trecută data de 3 decembrie 2022. Pe inelul exterior, avem aceste texte: sus, Ministerul Solidarității Sociale, jos, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (ZIPD).


În prezent, aproximativ 15% din populație suferă de o formă de dizabilitate, iar 80% dintre acestea trăiesc în țările în curs de dezvoltare. ZIPD a fost instituită de către ONU în anul 1992, pentru a promova drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități în toate sferele socității și pentru a conștientiza situația acestor persoane în fiecare aspect al vieții sociale, politice, economice și sportive.


Surse: bimetallic-coins.com, coin-brothers.com, un.org
#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #egipt #lira #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu