#Bahamas (2022) – nouă bancnotă de circulație de 10 Dolari

La data de 15 decembrie 2022, Banca Centrală a Bahamasului a pus în circulație o nouă versiune a bancnotei de 10 Dolari, cu noi elemente de securitate și culoare generală schimbată (predominant gri), pentru a se diferenția mai bine de bancnota de 1 Dolar. Se continuă astfel procesul de modernizare al bancnotelor, început în 2017, proces prin care au trecut deja și bancnotele de 50 și 100 Dolari.


 

Designul bancnotei este similar cu cel de pe vechea versiune. Pe avers, de la dreapta la stânga avem: portretul lui Sir Stafford Sands, fost Ministru al Finanțelor, artizanul prosperității insulelor după al Doilea Război Mondial și fondatorul industriei de turism din Bahamas; imediat lângă portret sunt plasați un fluture și o floare de trompetă galbenă/clopoțel galben (tecoma stans); urmează harta țării, filigranul cu portretul lui Sir Stafford Sands și un alt element de securitate, în stânga jos, sub forma unui arici de mare (sand dollar).


Pe revers, de sus în jos, avem ariciul de mare, doi flamingo în zbor, farul din orașul Hope Town, doi flamingo, stema națională și în fundal o așezare de la țărm de pe insula Abaco.



Surse: banknotenews.com, news.notafilia.com, centralbankbahamas.com, wikipedia.org


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #bahamas #dolar #ab2023 #numaidespreban
i



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu