#Kazahstan (2022) – nouă bancnotă de circulaţie de 20.000 Tenge

Banca Naţională a Kazahstanului a pus în circulaţie la data de 01.10.2022 o nouă bancnotă cu cupiura de 20.000 Tenge. Noua bancnotă este inspirată din bancnota comemorativă de 20.000 Tenge, lansată anul trecut şi dedicată aniverării a 30 de ani de independenţă.



Pe aversul cu orientare verticală regăsim două monumente arhitecturale: în partea de sus monumentul Qazaq Eli dedicat independenţei şi naţiunii kazace, în partea de jos Arcul de Triumf Mangilik El. Cele două imagini sunt separate de un brâul ornamental Baskur regăsit pe locuinţele tradiţionale şi de câţiva porumbei albi în zbor. Se mai pot observa steagul naţional, cifra 30 (trimitere la aniversarea independeţei de stat), o fereastră transparentă şi firul de siguranţă nemetalic, o premieră în industria tipăririi bancnotelor, introdus pentru prima data pe bancnota comemorativă de 20.000 Tenge lansată anul trecut.

Reversul, de orientare orizontală, redă o panoramă a capitalei Astana, cu Palatul Prezidenţial Akorda în prim plan, privit dinspre râul Ishrim. Panorama este încadrată de conturul ţării, peste care zboară un vultur stilizat.

Bancnota este de culoare predominant gri, are dimensiunile de 155x79 mm şi este realizată dintr-un mix de hârtie specială şi polimer (două straturi de polimer care imbracă stratul din hârtie).



Surse: banknotenews.com, nationalbank.kz, moneycurrencypictures.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu