Numismatica pentru toti – Episodul 21 #Mewar (India)

Tot in spatiul indian, de aceasta data in nord est, in actualul Rajahstan, a existat statul princiar Mewar, cunoscut ca si statul Udaipur, dupa numele capitalei. Devastata de atacurile statelor vecine, Mewar devine protectorat britanic in 1818, iar in 1949 intra in componenta republicii indiene. 

Moneda de azi este din anul 2000. Doar ca este anul conform calendarului Vikram Samvat, un calendar traditional hindus, folosit in continuare oficial in Nepal. In calendarul gregorian este anul 1943, cand conducator al Mewar era Bhupal Singh, cu titlul de maharana, folosit inca din 1303, ultimul maharana al statului independent. 

Este o moneda octogonala, cupru, 22 mm, in valoare de 1 anna (semnul de sus, de pe avers - poza din stanga (n.r.: sus), este 1 in scrierea nagari). Tot in nagari sunt numele oraselor Chitrakoot si Udaipur, primul fiind cunoscut mai degraba drept Chittoragh, capitala Mewar in perioada medievala, inainte de Udaipur. In partea de jos o reprezentare a reliefului specific zonei, dealuri pietroase. 

Pe revers, "Prietenie cu Londra", semnificand statutul de protectorat britanic si anul 2000.
Sistemul de la vremea respectiva? La fel de simpatic ca si in celelalte state: 1 rupee = 16 annas = 64 pices = 192 pies, sistem identic cu cel folosit in India britanica din 1862.

24.01.2021
Bogdan Jovi

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu