#Rusia (2022) – monedă comemorativă de circulaţie de 10 Ruble: Rilsk

Banca Naţională a Rusiei a pus în circulaţie la data de 14.07.2022, o nouă monedă bimetalică de 10 Ruble, din seria „Vechi Oraşe Ruseşti”. Moneda este dedicată oraşului Rilsk.



Aversul monedei este cel standard al monedelor de 10 Ruble din serie: în centru, apare denominare monedei, 10 Ruble. În interiorul cifrei 0, este o imagine latentă, realizată din cifra 10 și inscripția ”РУБ” (Rub), vizibile alternativ, în funcție de unghiul din care este privită moneda. Pe laterale regăsim câte o ramură de dafin, respectiv una de stejar, ramurile extinzându-se atât pe cercul interior, cât și pe inelul exterior; în partea de sus este inscripționat ”БАНК РОССИИ” (Banca Rusiei), iar în partea de jos apare anul baterii, 2022. Deasupra anului, apar literele ”ММД” (Monetăria din Moscova).

Reversul prezintă o imagine a oraşui, centrată asupra catedralei Adormirea Maicii Domnului. Textele de pe revers prezintă denumirea seriei (în partea de sus), respectiv denumirea oraşului (în partea de jos).

Moneda are un tiraj de 1.000.000 buc. .

Rilsk este unul dintre cele mai vechi orase din Rusia, fiind menționat pentru prima dată în 1152. Biserica Ortodoxă Rusă asociază numele locului cu Sfântul Ioan de la Rila (sau Ivan Rylski, după ortografia rusă), care este sfântul patron al orașului și care a locuit în Bulgaria. Călugării bulgari s-au stabilit aici cu moaște ale sfântului și au construit o mănăstire de la care orașul și râul din apropiere își vor lua numele.



Surse: numismatica-visual.es, cbr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu