#Egipt (2022) – nouă bancnotă de circulaţie de 10 Lire egiptene

La data de 05.07.2022, Banca Centrală a Egiptului, a pus în circulaţie, după multe amânări, prima bancnotă pe suport de polimer, bancnotă cu cupiura de 10 Lire egiptene. Iniţial, bancnota a fost anunţată pentru anul 2020, amânată ulterior pentru anul 2021 pentru ca în final să apară în acest an. Este posibil ca tot în acest an să fie pusă în circulaţie şi bancnota de 20 Lire egiptene. Bancnota de 10 Lire este prima bancnotă tipărită la noua Imprimerie Nationala din Noua Capitală Administrativă (NAC), oraş-capitală aflat în construcţie, deocamdată fără o denumire oficială.


Aversul bancnotei prezintă prezintă cea mai mare moschee din Egipt, moschea Al-Fattah Al-Alim, situată în NAC. Ca un aspect interesant, moschea a fost inaugurată în aceeaşi zi cu cea mai mare catedrală din Orientul Mijlociu, aparţinând cultului copt ortodox, catedrală construită tot în NAC. În partea stângă a moscheei este prezentată nişa Fatimidă, din moscheea Al Azhar, cea mai veche moschee din capitala Cairo. Imediat sub fereastra transparentă, apare Ochiul lui Horus, într-o formă stilizată. Pe fundal se regăsesc modele geometrice tradiţionale arabe. Informaţia de pe avers este prezentată în arabă.


Reversul bancnotei este dominat de bustul Reginei Hatshepsut. În spatele bustului sunt reprezentate clădirea Bibliotecii din Alexandria şi Marea Piramidă a lui Keops. În partea de sus apare discul solar înaripat, iar în partea dreptă se observă un fir de stuf. Pe fundal avem aceleaşi motive tradiţionale arabe. Informaţia este prezentată în limba engleză.

Pe fereastra transparentă este prezentată tot moschea Al-Fattah Al-Alim. Bancnota are dimensiunea de 132x69 mm.



Surse: banknotenews.com, news.notafilia.com, delarue.com, wikipedia.org, sis.gov.eg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu