#Peru (2022) – noi bancnote de circulaţie de 20 şi 50 Soli

La un an de la punerea în circulaţie a noii serii de bancnote, Banca Centrală a Peru a pus în circulaţie începând cu data de 20.07.2022, următoarele două bancnote din noua serie, bancnotele cu cupiurile de 20 şi 50 Soli. Bancnotele sunt tipărite pe hârtie specială şi au dimensiunea de 140x65 mm.



Design-ul seriei este făcut de celebra companie De la Rue şi se axează, pe de o parte, pe personalităţi peruviene marcante din secolul XX, iar pe de altă parte, pune în lumina reflectorului elemente de floră şi faună specifice statului sud-american. Bancnota de 20 Soli are culoare galben-ocru, cu fundal în care predomină cu motive geometrice bazate pe crucea în trepte (chakana).


Pe avers regăsim portretul scriitorului şi etnologului José María Arguedas Altamirano (1911-1969), reprezentant marcant al literaturii dedicate popoarelor indigene din Peru. Copilăria petrecută alături de populaţia Quechua a permis formarea şi dezvoltarea unei înţelegeri profunde faţă de cultura popoarelor indigene, aspecte care s-au concretizat în scrierea de povestiri şi romane prin care a devenit unul dintre cei mai apreciaţi scriitori peruvieni. Pe reversul de orientare verticală, este prezentat condorul, pasărea simbol a Anzilor şi floarea de qantuta (Cantua buxifolia), considerată floare naţională în Peru şi Bolivia.


Bancnota de 50 Soli, are culoarea predominantă roşie şi aceleaşi motive geometrice pe fundal ca şi bancnota de 20 Soli.
Aversul este dedicat Maríei Rostworowski Tovar de Diez Canseco (1915-2016), istoric şi antrepologă socială, renumită pentru studiile sale asupra culturilor prehispanice în general, inca în particular. Pe revers, în acelaşi format vertical, apar jaguarul şi bromelia Puya raimondii, cea mai mare specie de bromelie din lume.

Din noua serie de bancnote mai rămâne să fie lansată doar bancnota de 200 de Soli, lansare care ar trebui să aibă loc tot anul acesta.


Surse: banknotenews.co, bcrp.gob.pe, Wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu