#Croaţia (2022) – nouă monedă comemorativă de circulaţie de 25 Kune: Inaugurarea podului Pelješac

La data de 26.07.2022, Banca Naţională a Croaţiei a pus în circulaţie o monedă comemorativă bimetalică de 25 Kune, dedicată inaugurării podului Pelješac.

Podul Pelješac, construit de o firmă din China, dar cu fonduri în mare parte ale UE (85%), are o lungime de 2,4 km şi leagă în mod direct teritoriul principal al Croaţiei de peninsula Pelješac. Până la inaugurarea podului, accesul c[tre peninsulă se putea face pe uscat, tranzitând teritoriul Bosniei-Herţegovina pe o distanţă de 9 km, prin aşa numitul Coridor Neum, sau cu ajutorul feriboturilor.



Pe avers este prezentat podul Pelješac, făcând legătura între peninsula Pelješac şi teritoriul principal al Croaţiei. În partea dreaptă apare textul Pelješac Most (Podul Pelješac) şi anul 2022.

Pe revers, imaginea principală prezintă două pătrate inegale ca şi dimensiune, realizate dintr-o singură linie. Cele două pătrate fac trimitere pe de o parte la drapelul naţional, iar pe de altă parte simbolizează cele două teritorii unite de noul pod. În jumătatea de sus apare tradiţionalul jder alergând pe o linie ce simbolizează noul pod. Sub pătratul mai mare, în stânga jos, apare o ramură de stejar cu o ghindă, respectiv o ramură înflorită de dafin.Pe inelul exterior, în stânga apare stema naţionalp, iar în dreapta valoarea monedei. Numele ţării este meţionat în partea de sus şi de jos.


Moneda are un tiraj de 30.000 buc.



Surse: facebook.com/worldbimetalliccoinnews, hnb.hr, newsdirectory3.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu