#Mauritania (2021) – nouă bancnotă de circulaţie de 20 Ouguiya


Banca Centrală a Mauritaniei a pus în circulaţie în luna noiembrie/decembrie 2021 (informaţiile de pe site-ul oficial menţionează ambele luni), o nouă bancnotă cu valoarea de 20 Ouguiya, bancnotă ce va înlocui treptat moneda cu aceeaşi valoare, aflată în circulaţie.



Pe avers, elementul grafic principal este reprezentat de Marea Moschee Gataga din Kaedi. Situată în sudul ţării, moscheea este una din cele mai vechi din ţară, fiind construită în jurul anului 1366. Stilul arhitectonic este sudano-sahelian. Alte elemente grafice: semiluna şi o stea (de pe steagul naţional) în dreapta, o carte deschisă în stânga, pe un fundal cu modele decorative islamice. Informaţia de pe avers este prezentată în arabă.



Pe revers, este prezentată formaţiunea geologică „Ochiul Africii”, un dom erodat, de 40 kilometri în diametru, expunând roca sedimentară în straturi care apar ca inele concentrice. Denumită local Guelb Er-richât sau oficial Structura Richat, formaţiunea geologică este localizată în nordul ţării, fiind vizibilă inclusiv din spaţiu. Informaţia de pe revers este prezentată în limba franceză.





Bancnota este tipărită pe suport din polimer şi are aceleaşi dimeniuni ca si bancnota de 50 Ouguiya (130x66 mm). Culoarea predominantă este cea roşie.



Surse: banknotenews.com, bcm.mr, cclsecure.com, wikipedia.org, facebook.com/Les-merveilles-de-kaedi-dimbe-dioro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu