#Australia (2022) – monedă comemorativă de colecţie de 1 Dolar Australian

 

Cu ocazia evenimentului anual „Prima monedă a anului”, Monetăria Regală a Australiei a lansat la data de 04.01.2022, o monedă comemorativă de colecţie cu valoarea de 1 Dolar Australian, cu tema „Dinozauri în adâncuri”. Ţelul acestei monedei este acela de a populariza speciile de dinozauri specifice continentului. Evenimentul propriu-zis permite celor interesaţi să participe la un concurs al cărui câştigator primeşte, printre altele, şi dreptul de a-şi bate primul moneda selectată pentru concurs.




Aversul monedei prezintă portretul Reginei Elzabeta a II-a, având meţionate numele reginei, numele ţării, anul baterii şi iniţialele artistului care a realizat portretul.


Reversul monedei este dedicat dinozaurului carnivor
Australovenator wintonensis. În partea centrală este menţionată valoare monedei, 1 Dolar, această inscripţie separând grafica în două: jumătatea de jos prezintă o reproducere a fosilei dinozaurului, cea mai completă fosilă descoperită până în prezent în Australia, iar jumătatea de sus prezintă dinozaurul aşa cum a fost imaginat a arăta în viaţă. În partea inferioară a reversului apar literele C, B, M şi S, fiecare aferentă unei monetării  (Canberra, Brisbane, Melbourne şi Sydney). Textul de pe avers este Australovenator (vânător sudic), respectiv tema seriei Dinosaurus downunder.



Moneda se vinde în seturi de monetărie, fiecare conţinând câte 4 monede. Husa setului prezintă un dinozaur acvatic, Platypterygius australis. Costul unui set este de 30 de AUD.

Există şi o variantă coincard, cu cinci teme grafice diferite, cu o singură monedă, varianta C.

 

Surse: ramint.gov.au, coinupdate.com

 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #australia #dolaraustralian #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu