#Kazahstan (2023) – nouă bancnotă comemorativă de circulație de 10.000 Tenge

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea Tenge ca și monedă națională, Banca Națională a Kazahstanului a pus în circulație la data de 15.11.2023, o bancnotă comemorativă cu cupiura de 10.000 Tenge. În paralel, s-au emis și două monede comemorative de colecție de 500 și 1.000 Tenge, realizate din aur, argint și tantal. 

Pe avers, este prezentată harta Kazahstanului, cu regiunile componente decorate cu diverse elemente grafice tradiționale. Trei dintre regiuni au trecute prima literă a denumirii lor, literă ce se poate observa prin înclinarea bancnotei. Se observă și harta Mării Caspice, la care țara are ieșire în zona de vest. În partea stângă, este prezentat aversul monedei comemorative de 500 Tenge, amintită mai sus (cu stema de stat, denumirea țării, nominalul și diverse elemente decorative pe inelul exterior). Moneda este înconjurată de o bandă Moebius, atât pe avers, cât și pe revers). 

Pe revers, observăm harta Asiei Centrale, cu prezentarea conturului granițelor țării. În partea dreaptă, reversul monedei comemorative de 500 Tenge (simbolul Tenge, ₸), textul Tenge 30 de ani, anul 2023, totul pe un fundal de circuite electronice). Lângă firul de siguranță este plasat simbolul ₸. 

Bancnota are un tiraj de 3.000.000 buc., dimensiunea de 145x70 mm, este tipărită pe suport Durasafe (material compozit). 

 

Surse: news.notafilia.pl, banknotenews.com, nationalbank.kz, numista.com 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #kazahstan #tenge #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu