#Irlanda_de_Nord (2022) – nouă bancnotă de circulaţie de 50 de Lire Sterline

La data de 15.06.2022, Ulster Bank a pus în circulaţie versiunea proprie a bancnotei de 50 de Lire Sterline, dedicată femeilor şi activităţilor economice de bază ale regiunii. Bancnota, de orientare verticală, este tipărită pe polimer şi are dimensiunea de 139x73 mm.). Alături de Bank of Ireland și Danske Bank, Ulster Bank face parte din grupul de bănci care mai emit bancnote în Irlanda de Nord.



Pe avers, într-un inel compus dintr-o peliculă, un fragment de ADN, o ţesătură şi flori sunt prezentate mai multe scene: în prim-plan, este prezentată Dama Jocelyn Bell, cercetătoare creditată cu descoperirea pulsarilor în anul 1967, una din cele mai renumite astrofiziciene din domeniu. Pentru acestă descoperire a fost acordat şi un Premiu Nobel în 1974, premiu care însă a fost decernat profesorului îndrumător al proiectului de cercetare. În planul secund este prezentată o ţesătoare lucrând la un război de ţesut, un omagiu adus femeilor din industria textilă a ţării. În planul terţiar, se observă un avion si bărbaţi cu ciocane în mână, omagiu adus sectorului industrial greu al Irlandei de Nord.

Pe revers, dedicat elementelor de floră şi faună, putem observa în partea de sus un jder (jderul apare atât de avers, cât şi pe revers), un fluture alb specific numai Irlandei de Nord (cryptic wood butterfly – Leptidea juvernica) şi un arbust ghimpoasă, Ulex europaeus, arbust important în ecuaţia microfaunei nord irlandeze.

Surse: banknotenews.com, natwestgroup.com, habitas.org.uk, naturplant.ro, platform.keesingtechnologies.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu