#Emiratele_Arabe_Unite (2021) – bancnotă comemorativă de circulaţie de 50 Dirhami

Banca centrală a EAU a pus în circulaţie la data de 07.12.2021, o bancnotă comemorativă de circulaţie de 50 Dirhami. Dedicată aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea Emiratelor, bancnota este prima bancnotă pe suport de polimer tipărită de EAU.




Aversul bancnotei prezintă în zona centrală pe cei şapte fondatori ai Emiratului, în faţa steagului naţional, după semnarea acordului de unire. În partea stângă, se observă logo-ul brand-ului naţional al EAU (7 linii verticale, simbolizând cele şapte emirate, în culorile steagului naţional; forma logo-ului reprezintă forma geografică a ţării). Lângă logo este imaginea monumentul martirilor Wahat Al Karama. În partea dreaptă este portretul Şeicului Zayed bin Sultan Al Nahyan, artizanul unirii celor şapte emirate. Informaţia este prezentată în arabă.




Pe revers, este prezentat Şeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan, în timpul semnării actului fondator. În spatele său este prezentat Muzeul Etihad din Dubai. Informaţia este prezentată în engleză.

Culoarea predominantă a bancnotei violetul. Bancnota comemorativă va circula în paralel cu bancnota standard de 50 Dirhami.

Oficial, EAU a luat naştere la data de 02.12.1971, când şase emirate (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Sharjah, and Umm Al Quwain) au semnat tratatul de uniune. Al şaptelea emirat, Ras Al Khaimah, s-a alăturat primelor şase la data de 10.02.1972.

 

Surse: banknotenews.com, centralbank.ae, u.ae, coinworld.com, wikipedia.org

 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #emiratele_arabe_unite #dirham #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu