Ungaria (1956) – din culisele seriei de monede comemorative “Forintul bun”

Cu ocazia aniversării a 10 ani de la introducerea Forint-ului ca şi noua monedă oficială a Republicii Populare Ungaria, Monetăriei Statului maghiar a emis în 1956 o serie aniversară de trei monede din argint, de 10, 20 şi 25 forinţi, destinată colecţionarilor. Chiar dacă ţara era membră a clubului comunist est-european, principiile capitaliste îşi găseau drum cu succes în inima sistemului, după cum puteţi citi în cele de mai jos. 



Din notele sedinţelor Consiliului de Miniştri, reiese însă clar că această serie de monede a avut şi un scop mult mai pragmatic şi anume atragerea de valută (dolari) în ţară: “Banca va vinde în străinătate majoritatea monedelor ce urmează a fi bătute, prin intermediul Societăţii Filatelice a Ungariei. Vânzarea se va face într-o primă etapă la valoarea nominală, iar mai apoi monedele pot fi exportate la un preţ mai mare, în conformitate cu practica din această industrie”. Reiese de asemenea că tirajul iniţial al seriei a fost stabilit la 20.000 de buc., iar mai apoi a fost modificat la 22.000 de buc. Nu au fost uitate nici costurile de producţie: “Conform calculelor preliminare ale Monetăriei Statului, crearea monedelor şi utilajele necesare baterii vor costa aproximativ 20.000 de Forinţi. Costul estimat de producţie pentru cele 20.000 de seturi (inclusiv costul materialelor) este de 363.000 de Forinţi, astfel încât cîştigul Ministerului de Finanţe va fi de 737.000 de Forinţi. În cazul exportului a 10.000 de seturi, câştigul în valută va fi – scăzând valoarea argintului – de aproximativ 36.000 de Dolari”. 

Seria “Forintul bun / Jo Forint” a fost compusă din 3 monede: 

10 Forinţi: pe avers clădirea Muzeului Naţional al Ungariei, denumirea Republica Populară a Ungariei; pe revers stema de stat, denominarea monedei pe un fundal de frunze, anii 1946-1956 şi marca monetăriei din Budapesta (BP). 
20 Forinţi: pe avers Podul cu Lanţuri din Budapesta, denumirea Republica Populară a Ungariei; pe revers stema de stat, denominarea monedei pe un fundal cu spice de grâu, anii 1946-1956 şi marca monetăriei din Budapesta (BP). 
25 Forinţi: pe avers clădirea Parlamentului din Budapesta, denumirea Republica Populară a Ungariei; pe revers stema de stat, denominarea monedei având în fundal o roată zimţată, anii 1946-1956 şi marca monetăriei din Budapesta (BP). 

Materialul utilizat este argint 0.800, tirajul seriei a fost de 22.000 de buc. 


Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu