Siria (2021) – nouă bancnotă de circulație de 5.000 de Lire


Tematică: istorie
Caracteristici: hârtie specială, bancnotă de circulație, ?x? mm, orientare orizontală, culoare gri.
Elemente de securitate: imprimare în relief, imagine latentă, fir de siguranță, microperforații, tipăritură cu cerneală iridescentă
Data punerii în circulație: 24.01.2021




Avers: soldat sirian salutând drapelul national. În dreapta soldatului, pe firul de siguranță parțial expus, se află microperforațiile, sub forma cifrei 5.000, vizibilă când bancnota este îndreptată spre o sursă de lumină. Cu excepția seriei, informațiile de pe avers sunt prezentate în arabă.

Imagine din timpul conferinței de presă organizate cu ocazia lansării bancnotei.

Revers: sculptură din templul lui Baalshamin/Baal Shamem (sec. al II-lea, Palmyra), reprezentând soarele și vulturul păcii cu o ramură de măslin în cioc. Elementul de securitate are tot forma unei ramuri de măslin. Informațiile de pe avers sunt prezentate în limba engleză.

Templul lui Baalshamin înainte de distrugere, fragment din sculptura prezentată pe avers si zeul Baalshamin (personajul din centru, imaginea din dreapta jos).

Info: bancnota a fost tipărită încă din 2019 (acesta este și anul care apare pe avers), dar a fost pusă în circulație abia în acest an, ca parte a planului economic de luptă împotriva inflației. Face parte din seria de bancnote lansată în 2010, care mai cuprinde denominările de 50, 100, 200, 500, 1000 și 2000 Lire. 
Balshaamin este unul dintre cei doi zei supremi adulați în Palmyra în perioada pre-islamcă. Simbolurile sale erau vulturul și fulgerul. Templul său din Palmyra a fost distrus de forțele ISIS în 2015.

Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu