SUA (2020) – monedă comemorativă de colecție de 1 Dolar, seria ”American Innovation”

Tema: Septima Poinsette Clark, statul Carolina de Sud
Seria: American Innovation
Autor: Justin Kunz; Sculptor-gravor: Phebe Hemphill
Data lansării: 19.01.2021 (varianta proof a fost lansată în octombrie 2020)
Variante/tiraj: calitate circulație (nelimitat), calitate proof (50.000 buc)
Caracteristici: aliaj zinc, mangan, nichel, cupru; diametru 26,49 mm; grosime 2 mm; greutate 8,1 g.


Revers: Septima Clark mergând alături de trei studenți afro-americani, cu cărți și steagul american în mâini, simbolizând faptul educația și alfabetizarea celor oprimați sunt necesare pentru a le oferi acestora încredere și bucuria dată de drepturile civile. 
Avers: comun pentru toate monedele din serie și reprezintă Statuia Libertății, apărând însă ca și semn distinctiv al seriei o roată zimțată, sub textul In God We Trust/ Credem în Dumnezeu.
Cant: neted, marcat cu 13 stele, anul emiterii, marca monetăriei și textul E Pluribus Unum.

Septima Poinsette Clark

Info: Profesoara și activista Septima Poinsette Clark a fost supranumită ”Mama Mișcării pentru Drepturile Civile”. Născută in 1898, în Charleston, Carolina de Sud, a fost un pionier și o deschizătoare de drumuri în domeniul social, punând în lumină legătura dintre educație și organizarea politică, în vederea obținerii dreptului la vot. Ca și profesoară, s-a implicat activ în predarea unor cunoștințe de bază în comunitățile defavorizate, eforturile sale concretizându-se în creșterea numărului celor înscriși la vot. 
Această temă a fost declarată câștigătoare în detrimentul celei dedicate MASER (Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation – Amplificarea microundelor prin emisii stimulate de radiații), descoperită de Charles H. Townes, cu un impact deosebit în cercetarea astronomică și transmisiunile radio.

Surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu