India (2020) – nouă monedă bimetalică de circulație de 20 Rupii

Tema: Agricultură
Design: Spunil Soni; 
Data punerii în circulație: 10.2020
Variante/tiraj: circulație (aprox. 1.000.000 buc. pentru lansarea inițială)
Caracteristici: material: cupru, zinc, nichel; formă: dodecagonală (12 laturi); diametru: 27 mm; grosime: 2.15 mm; greutate 8.54 g.



Avers: prezintă simbolul national al Indiei, capitelul sub forma a patru lei așezați spate în spate, capitel așezat pe unul din coloanele lui Ashoka. Sub simbol este scris ” Satyameva Jayate” – Numai adevărul triumfă. În stânga și în dreapta apare numele țării, Bharat în hindusă, India în engleză (ambele denumiri oficiale ale Indiei.

Revers: denominarea apare în centru (20) iar deasupra apare simbolul international al Rupiei ₹. În partea stângă apar boabe de grâu, simbolizând importanța agriculturii în economia Indiei. În partea dreaptă, pe inelul exterior, este scrisă denominarea monedei monedei în engleză și hindusă iar în partea stângă apare anul emiterii, 2020 sub care poate să apară marca uneia din cele patru monetării naționale (inel - Noida, romb – Mumbai, stea – Hyderabad, niciun semn – Kolkata).

Cant: neted.

1. Capitelul leilor lui Ashoka, devenit simbol național al Indiei; simbolul roții este preluat pe drapelul Indiei. 2.Coloană Ashoka din Vaishali, Bihar, India



Info: Moneda de 20 Rupii, este ultima emisă din Seria Grâului și în același timp prima monedă indiană cu denominarea de 20 Rupii. Seria a fost inaugurată în 2019, toate monedele (1, 2, 5, 10 și 20 Rupii) având același design și aceeași formă, excepția fiind din nou moneda de 20 Rupii, de formă dodecagonală. Inițial moneda trebuia pusă în circulație in luna aprilie 2020, dar criza COVID-19 a amânat acest moment până în luna octombrie 2020. Seria de monede a fost gândită pentru a veni în primul în ajutorul persoanelor cu deficiență de vedere.


Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu