Grecia (2020) – monede comemorative de circulație de 2 Euro

Grecia a pus în circulație în anul 2020, două monede comemorative de 2 Euro, ambele cu tematică istorică.



1. 2500 de ani de la bătălia de la Termopile

Pe revers, designer-ul Georgios Stamatopoulos, a ales să prezinte un coif al unui războinic hoplit (spartan), împodobit cu elementul decorativ specific, realizat din de păr de cal, lângă care apar inițialele designer-ului și anul emiterii, 2020. Elementul central este încojurat de două inele, cel interior având elemente decorative specific elene, iar cel exterior având două inscripții: „ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (Republica Elenă) și „2500 XPONIA AΠO TH MAXH TΩN NEPMOΠYΛΩΝ” (2500 de ani de la bătălia de la Termopile).

În anul 480 Î.E.N, grecii, sub comanda lui Leonidas, regele Spartei, au încercat să oprească înaintarea armatei persane în trecătoarea de la Termopile. Sacrificiul grecilor, ca urmarea a refuzului lui Leonidas de a se preda – sunt celebre cuvintele „Vino și ia-le” transmise regelui persan Xerxes, reprezintă o sursă eternă de inspirație pentru toate națiunile aflate în căutarea libertății.

Data punerii în circulație: 30.06.2020



Statuie din marmură a unui războinic hoplit, posibil Leonidas (Muzeul Arheologic al Spartei); monedă bătută în Abdera.


2. 100 de ani de la unirea Traciei cu Grecia

Reversul monedei este realizat de Georgios Stamatopoulos (inițialele sale apar imediat sub piciorul stâng al grifonului) și prezintă o replică a unei monede bătute în Abdera, începând cu anul 540 ÎEN. Pe monedele din Abdera apărea un grifon, emblema orașului, orientat spre stânga. 
Imaginea centrală a reversului este încojurată de text – în partea superioară ”100 de ani de la unirea Traciei cu Grecia”, în partea inferioară ”Republica Elenă 2020”. Cele două elemente de text sunt separate de marca monetăriei grecești.

La sfârșitul Primului Război Mondial, prin Tratatul de pace de la Neuilly (27.11.1919), Bulgaria este silită să cedeze Tracia Occidentală puterilor Antantei (forțele aliate învingătoare), iar acestea o transferă Greciei în urma conferinței de la San Remo (19-26.04.1920).

Data punerii în circulație: 16.07.2020

Aversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro.

Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu