Capul_Verde (2021) – nouă bancnotă de circulație de 200 Escudos

Tematică: personalități culturale și politice din Capul Verde; centenarul nașterii lui Henrique Teixeira De Sousa.
Caracteristici: hârtie specială, bancnotă de circualație, 124x62 mm, orientare orizontală, culoare roșie.
Elemente de securitate: imprimare în relief, imagine latentă, microtipăritură, fir de siguranță holografic și magnetic, element specific pentru persoanele cu deficiență de vedere, imprimare fluorescentă
Data punerii în circulație: 08.01.2021



Avers: elementul central este portretul doctorului si scriitorului Henrique Teixeira De Sousa (1919-2006). Sub portret apar anii 1919-2019. În fundal, pe o jumătate avem o țesătură specific insulei, denumită pano di terra. Pe cealaltă jumătate este prezentată o hartă a Insulei Fogo, peste care este suprapus un ciorchine de strugure din regiunea Chã das Caldeiras. În partea stângă, avem spațiul pentru imaginea latentă, și tot aici, imediat deasupra textului Banco de Cabo Verde, avem două mici dreptunghiuri, elemente de recunoaștere a bancnotei pentru nevăzători. Denominarea apare trecută cu cifre.


Revers: pe fundalul asigurat de aceeași țesătură pano di terra, avem o reprezentare a Vulcanului de Foc (Vulcao/Pico do Fogo) de pe insula cu același nume. Insula Fogo este locul de naștere al lui Henrique Teixeira De Sousa și locul a asigurat funcționarea unor unități publice de sănătate. În partea stîngă apare din nou ciorchinele de strugure. În zona rezervată imaginii latente, în lumină, vom vedea de asemenea formarea unei imagini cu două boabe de cafea, din elementele grafice tipărite parțial pe avers și pe revers. Denominarea este trecută cu litere.


Info: 
Banco de Cabo Verde, a decis cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Henrique Teixeira De Sousa, emiterea unei noi bancnote de 200 Escudos, din hârtie, pentru alinierea acestei denominări la restul bancnotelor pe suport de hârtie, din seria lansată în 2014. Bancnota de 200 Escudos era singura pe suport de polimer din seria bancnotelor lansate începând cu 2014 și va rămâne în circulație în paralel cu versiunea din hârtie.

Henrique Teixeira De Sousa – absolvent de medicină în1945, este considerat unul dintre marii scriitori ai insulei. Cele mai renumite cărți ale sale sunt Contra Mar e Vento (volum de povestiri), Ilhéu de Contenda și Capitão de Mar e Terra.

Comunitatea Chã das Caldeiras înainte și după erupția vuclcanică din 2014.


Chã das Caldeiras este singura zonă din Capul Verde, cu producție semnificativă de struguri, exportând o mare parte din acesta. Mare parte a comunității a fost distrusă de erupția vulcanică din 2014.


Țesătură tradițională pano di terra

Pano di terra este o țesătură din bumbac, a cărei producție își are originile la mijlocul secolului al XV-lea, având la bază o tehnică de lucru africană. După obținerea independenței, în 1975, țesătura a devenit simbol național. Pe lângă modelul țesăturii, estetic și complex, de inspirație hispano-maură, țesătura se remarcă și prin modul de producer, în fâșii, care mai apoi cunt cusute împreună.


Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu