Azerbaidjan (2021) – noi bancnote de circulație de 1, 5 și 50 Manat

Banca Centrală a Azerbaidjanului (Azərbaycan Mərkəzi Bankı – AMB) a pus în circulație începând cu data de 01.01.2021, o nouă generație de bancnote, prima din ultimii 14 ani, actualizată din punct de vedere al graficii și al caracteristicilor de securitate. Azerbaidjanul are în circulație șapte denominări de bancnote, de 1, 5, 10, 20, 50, 100 și 200 Manat, dintre acestea intrând deocamdată în circulație versiuni noi ale bancnotelor de 1, 5 și 50 Manat. Noile bancnote vor circula în paralel cu cele din vechea generație.

Cea mai vizibilă schimbare la noile bancnote este orientarea diversă a aversului și reversului: aversul are orientare orizontală, reversul are orientare verticală. Tematica bancnotelor a fost menținută:
 

1 Manat – muzica. Pe avers regăsim o serie de instrumente muzicale tradiționale – daf, kamancheh, tar, pe un fundal cu portative și note muzicale. Elementul de securitate specific acestei bancnote are forma cheii Sol. Pe revers avem harta Azerbaidjanului iar în fundal reprezentări ale unor vitralii șabaka. 



Vitralii șabaka de la Palatul Shaki Khans


5 Manat – scrierea și literatura. Pe avers sunt prezentate trei cărți suprapuse și o pană pentru scris, pe fundalul unor pagini dintr-o carte. Elementul de securitate specific acestei bancnote are forma unei călimări. Pe revers avem harta Azerbaidjanului iar în fundal reprezentări ale artei rupestre de la Gobustan. 





Artă rupestră de la Gobustan (sit UNESCO)


50 Manat – istorie și viitor. Pe avers vedem imaginea unor scări, spre care se îndreaptă, respectiv pe care urcă niște tineri, ca simbol al progresului. Pe fundal avem reprezentată o clădire istorică. Elementul de securitate specific este reprezentat de o arcadă și de o figură umană. Pe revers avem harta Azerbaidjanului iar în fundal reprezentări ale unor vechi covoare tradiționale. 




Caracteristici: 

1 Manat – hârtie specială, 120x70 mm, culoarea predominantă gri 
5 Manat – hârtie specială, 127x70 mm, culoarea predominantă portocalie 
50 Manat – hârtie specială, 148x70 mm, culoarea predominantă galbenă 

Printre noile caracteristicile de securitate găsim: tipăritură cu cerneală iridescentă, tipăritură în relief, fir de siguranță, microtipăritură, imagine latentă, imprimare în relief pentru nevăzători, liniatură anti copiere, elemente și imprimare fluorescentă, folie holografică (doar pe bancnota de 50 Manat). 



Surse: 



Broșuri: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu