Colectia Călătorul - o colecție deosebită de monede, ascunsă mai bine de 50 de ani

MSN - Un misterios depozit de monede rare de 100 de milioane de dolari – ascuns de naziști – urmează să fie licitat


Găsirea unei comori îngropate este o fantezie care a devenit realitate pentru licitatorii specialiști de monede, Numismatica Ars Classica (NAC). Li s-a încredințat să vândă o singură colecție de aproximativ 15.000 de monede, în mare parte din aur și argint, din Grecia antică până în Marea Britanie din secolul al XX-lea și evaluate pentru asigurare la peste 100 de milioane de dolari. 

Cea mai mare parte a valorii sale a rămas sub pământ timp de mai bine de 50 de ani. De teamă de amenințarea unei invazii naziste a Europei, colecționarul – un moștenitor în Europa al unei afaceri de familie a cărei identitate nu este dezvăluită – a îngropat peste 10.000 de monede în grădina sa, explică Arturo Russo, director și coproprietar al NAC. Cele mai multe au fost puse în plicuri și plasate în cutii de trabucuri cu colecția apoi sigilată în aproximativ o duzină de carcase de aluminiu. Proprietarul și-a împărțit locația doar cu soția sa și apoi, la scurt timp după ce naziștii au invadat, a murit în urma unui accident vascular cerebral. 

Începuse ceea ce a devenit „o obsesie de colecție” prin cumpărarea de lingouri de aur în anii 1930, când Marea Depresiune din SUA a însemnat „o pierdere a încrederii în sistemele bancare tradiționale, așa că a căutat modalități alternative de stocare a valorii”, spune Russo, cu sediul la Londra. „Spre sfârșitul anilor 1930, mergea la licitații majore și făcea descoperiri sofisticate, rare în domeniu în întreaga lume”, spune el, creând ceea ce acum este numit „Colecția Călătorului”.
La mijlocul anilor 1990, văduva călătorului și-a dat seama că, având în vedere vârsta ei înaintată, era timpul să dezgroape comoara și ulterior a chemat NAC pentru a realiza un inventar și o evaluare. Monedele îngropate nu au fost dezvăluite licitatorilor până în 2022 și a durat mai mult de un an pentru a fi catalogate, spune Russo. Cernerea comorii „a fost ca și cum ai merge zilnic la un magazin de dulciuri pentru noi”, se entuziasmează el. 

Descoperirile lor au variat de la suverani britanici – care se pot vinde cu sub 1.000 de lire sterline fiecare – până la o piesă de aur de 100 de ducați de la Sfântul Împărat Roman Ferdinand al III-lea de Habsburg care cântărește 350 de grame și pe care Russo o descrie drept „o monedă mitică”. Acesta datează din 1629 și este evaluat acum la echivalentul a 1,4 milioane de dolari, „deși ne așteptăm la mult mai mult”, spune el. În 2018, o monedă rară de aur poloneză de 100 ducați, bătută în 1621 pentru Regele Sigismund al III-lea Vasa, s-a vândut cu 2,2 milioane de dolari la New York. 

Păstrarea meticuloasă a jurnalului Călătorului înseamnă că majoritatea pieselor au o proveniență care datează din secolul al XIX-lea. 

Monedele Traveler sunt atât de numeroase – iar valoarea lor combinată este cea mai mare vreodată pentru vânzarea publică a unei astfel de colecții – încât NAC intenționează să le ofere în aproximativ 15 licitații, etapizate pe parcursul a patru ani. Prima vânzare, pe 20 mai, va fi dintre cele mai importante monede britanice din colecție, care numără aproximativ 200 și datează de la primele monede bătute cu mașină ale monarhiei restauratoare a lui Carol al II-lea la sfârșitul secolului al XVII-lea până la cele care au marcat încoronarea lui George al VI-lea în 1937, când colecționarul a început să cumpere serios. 

Misterul care înconjoară călătorul indică o caracteristică a colecționarilor de monede, spune Russo. "Adesea sunt privați și rezervați, precum și meditativi, cunoscători și foarte competenți. Nu obțineți cumpărători ocazionali", adaugă el, o diferență distinctă față de arena artei plastice.
Anumiți gravori dețin valori mai înalte, cum ar fi expertul Monetăriei Regale Britanice și prodigiosul producător de monede William Wyon (1795-1851). Colecția Traveller include exemple de monede de 5 lire sterline ale lui Wyon Una și Leul, bătute în 1839, care o arată pe tânăra reginei Victoria drept Una calmătoare și virtuoasă din poemul epic al lui Edmund Spenser din secolul al XVI-lea „The Faerie Queene”. O versiune de argint este estimată la 150.000 de lire sterline, iar o monedă de aur la 250.000 de lire sterline. 

Monedele sunt, de asemenea, venerate pentru ocaziile istorice pe care le comemorează, cum ar fi banul de argint din secolul al IX-lea emis pentru a sărbători revendicarea Londrei a lui Alfred cel Mare de la invadatorii danezi – dintre care unul se află în Colecția Traveler, estimată la aproximativ 11.000 de dolari. 

Monedele care nu intră niciodată în circulație completă sunt deosebit de apreciate, cum ar fi cele prezentate spre aprobare, care prezintă adesea cea mai bună lucrare a unui gravor - monedele Wyon ale Reginei Victoria sunt printre aceste „obiecte foarte dorite”, spune David Guest, care își conduce propria afacere de numismatică și oferă consultanță cu privire la monedele engleze și franceze din colecție. Cel mai mare preț plătit vreodată pentru o monedă la licitație este de 18,9 milioane de dolari și a fost pentru așa-numita monedă „Double Eagle” din 1933, cu o Lady Liberty triumfătoare pe o față și un vultur în zbor pe spate, vândută la Sotheby’s în 2021. Această monedă de 20 de dolari nu a fost niciodată vehiculată din cauza crizei financiare din Marea Criză. 

Falsurile există, deși există „multe modalități de a stabili autenticitatea”, spune Russo. „Vedem mii de aceste obiecte tot timpul, prima noastră impresie este de obicei cea corectă”, adaugă el, în timp ce există, de asemenea, comparații sistematice cu specimene publice și studii de morți care dezvăluie tehnici specifice de lovire. 

Metalele precum aurul și argintul din Colecția Traveler nu se deteriorează – deceniile subterane nu au afectat starea lor, spun experții. Câteva cutii au fost sparte, iar hârtia a eșuat pe niște plicuri, pe care proprietarul lor înregistrase achiziția și alte detalii. În general, totuși, ținerea sa meticuloasă a jurnalului și natura specifică a seriei de monede înseamnă că majoritatea pieselor au o proveniență care datează din secolul al XIX-lea, „mult mai bună decât pentru majoritatea antichităților”, spune Russo. 

Între timp, monedele beneficiază în prezent de o creștere generală a categoriilor de colecție pe piața de artă. „A fost plin de viață de ceva vreme”, spune Guest. "Covid a ajutat, deoarece este o zonă care se pretează vânzării la distanță - puteți obține fotografii foarte bune, cu multe detalii. Descoperirea prețului este, de asemenea, mult mai ușoară într-un domeniu în care există duplicate și este un activ foarte lichid." 

Monedele oferă o bucată de istorie care poate fi strânsă într-o mână. După cum spune Guest: "Monedele erau medierea între lideri și supușii lor, o proiecție a imaginii și a puterii. Erau o modalitate de a sărbători pacea sau războiul. Erau rețelele sociale ale zilelor lor."

Sursa:

https://www.msn.com/en-gb/money/other/a-mysterious-100mn-trove-of-rare-coins-hidden-from-the-nazis-to-be-auctioned/ar-AA1BK3Is


CNN - Colecție de monede de 100 de milioane de dolari, îngropată de zeci de ani, scoasă la licitație

Potrivit experților, o vastă colecție de monede, dintre care o mare parte a fost îngropată în subteran de mai bine de 50 de ani, este de așteptat să aducă peste 100 de milioane de dolari la licitație. 

Colecția Traveler, considerată a fi cea mai scumpă colecție de monede venită vreodată la licitație, va fi vândută în următorii trei ani - prima vânzare având loc pe 20 mai. 

Oricare ar fi rezultatul, povestea originii acestui set valoros de monede este atât de remarcabilă.
Prezintă monede din peste 100 de teritorii de pe tot globul, cu vechime din cele mai vechi timpuri până în epoca modernă. Dar ceea ce face ca lotul, care urmează să fie scos la licitație de Numismatica Ars Classica, să fie și mai extraordinar este faptul că majoritatea monedelor au fost îngropate în subteran timp de o jumătate de secol. 

Potrivit unui comunicat de presă despre vânzarea trimis către CNN, colecționarul inițial - care nu a fost identificat - a început pentru prima dată să cumpere monede de aur după prăbușirea de pe Wall Street din 1929. El a dezvoltat curând „un gust pentru monede cu mare interes istoric, frumusețe și raritate” și a avut în cele din urmă în posesia sa în jur de 15.000 de monede.
Bărbatul și soția sa și-au petrecut anii 1930 călătorind în mod extins prin Americi și Europa, adunând monede rare și semnificative din punct de vedere istoric pe măsură ce mergeau - în același timp alcătuind o arhivă detaliată a achizițiilor lor. 

Cei doi s-au stabilit în cele din urmă în Europa, în ciuda umbrei întunecate pe care partidul nazist al lui Hitler o arunca asupra continentului. Cu toate acestea, colecționarul trebuie să fi simțit amenințarea iminentă, deoarece monedele au fost împachetate cu grijă în cutii de trabucuri care apoi au fost transferate în cutii de aluminiu și îngropate sub pământ - unde au rămas timp de cinci decenii. 


O monedă de 50 de tomani, care face parte dintr-un set „extrem de rar” de tomani bătut la 
Teheran și Isfahan la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.

 

"Colecția se întinde pe toate zonele geografice și conține monede excepțional de rare, adesea într-o stare de conservare nemaivăzută în vremurile moderne. Mai multe tipuri nu au fost niciodată oferite într-o licitație publică, evidențiind raritatea lor considerabilă", se spune în comunicatul de presă. 

Când în cele din urmă au fost recuperate de moștenitorii colecționarului, monedele au fost depozitate într-un seif băncii și ulterior prezentate casei de licitații pentru vânzare. Din păcate, nu au fost puse la dispoziție alte detalii despre ascunderea sau descoperirea monedelor, din cauza solicitării de confidențialitate a familiei. 

Înregistrările detaliate ale colecționarului au făcut mai ușor pentru echipa de la casa de licitații să cerceteze proveniența și valoarea monedelor, unele dintre acestea putând fi urmărite până la licitațiile unora dintre cele mai mari colecții de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. 

Printre cele mai importante obiecte se numără o monedă de aur de 100 de ducați a lui Ferdinand al III-lea de Habsburg, care a fost bătută în 1629, când era arhiduce al Austriei, rege al Ungariei, Croației și Boemiei, se arată în comunicat. Formata din 348,5 grame de aur fin, este una dintre cele mai mari valori nominale de monede de aur europene batute vreodata. 


Această monedă de cinci guinee a lui George al III-lea, datată 1777, este evaluată la aproximativ 340.000 de dolari (300.000 de franci elvețieni).

De asemenea, este prezentat un set „extrem de rar” de cinci tomani, bătuți în Teheran și Isfahan la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea de Agha Mohammad Khan Qajar. Sunt cunoscute doar cinci astfel de seturi complete, dintre care unul se află la Muzeul Ashmolean din Oxford, în Regatul Unit. 

Arturo Russo, directorul Numismatica Ars Classica, a declarat în comunicat: „Gama vastă și calitatea superbă a monedelor oferite, numărul mare de mari rarități și povestea fascinantă a formării colecției vor face din aceste vânzări un reper în istoria numismaticii”. 

David Guest, directorul David Guest Numismatics și consultant al colecției, a declarat în comunicat: „Când a fost vorba de catalogarea monedelor britanice din Colecția Traveler, a trebuit să mă tot ciupesc pentru a mă asigura că nu visez. 

„Nu numai că calitatea a fost excepțională, dar multe dintre monedele dinaintea mea erau de tipuri despre care nu se știa că au fost oferite spre vânzare în peste 80 de ani și, în unele cazuri, nu au fost complet înregistrate.”

Sursa:

https://edition.cnn.com/2025/03/27/style/buried-coin-collection-auction-scli-intl/index.html


Toate drepturile asupra acestor articole apartin autorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu