Numismatică pentru toţi - Episodul 57: #Imperiul_Otoman

Ultimele monede ale Imperiului Otoman, două monede relativ comune, sunt cele de 40 para, aparţinând ultimilor doi sultani: Mehmed V și Mehmed VI. În istoria de peste 600 ani a Imperiului, cei doi poartă numerele 35 şi 36, un semn al stabilității acestui imperiu. 

Monedele sunt nichel, 6 g și aproape 24 mm, fiind printre primele și ultimele care au părăsit clasica triadă Au - Ag - Cu, pe care s-au bazat monedele imperiului. 

Mehmed V a pierdut în cei 9 ani ai domniei teritoriile europene ale otomanilor, nordul Africii și insulele mediteraneene. Fratele său, care i-a urmat la domnie în 1918, a suferit consecințele înfrângerii în primul război mondial, însemnând pierderea teritoriilor din Orientul mijlociu, dizolvarea Imperiului și abolirea sultanatului la 1 noiembrie 1922. 

Pe avers monedele au toughra, sigiliul sultanului, fiecare sultan având propria toughra, chiar dacă diferențele sunt minore. Moneda lui Mehmed V are la dreapta și simbolul pentru Reșâd, "Cel care urmează calea dreaptă", supranumele sultanului. Pe margine, în scriere arabă și separate de două stele sunt cele trei cuvinte care formau motto-ul: Libertate, Egalitate, Justiție. Sub toughra este anul domniei, în acest caz anul 4, cadrul fiind completat de o ramură de măslin și spice de grâu. 

Pe revers este valoarea de 40 para, numele imperiului și "emis la Constantinopole", denumirea folosită pentru Istanbul până la instaurarea republicii. Între ramura de măslin și spicele de grâu este un chenar cu anul ascensiunii la tron al sultanului, monedele otomane ale având un singur an pentru un singur sultan, cel al ascensiunii la tron, pe calendarul hejira. Cele două monede au anii 1327, respectiv 1336, corespunzând 1907 și 1918. 

Diferențele între monede sunt minore: anul înscăunării și mici diferențe la toughra. Absolut accidental, ambele sunt emise în anul IV al domniei ambilor sultani, moneda lui Mehmed VI fiind bătută doar în acest an de la ascensiunea la tron (1921). 

În 1923 monedele sunt înlocuite de noile monede ale republicii. Și de amintit: sistemul monetar otoman era din 1844 1 lira = 100 kurus = 4000 para, moneda de 40 para fiind de fapt echivalentul unui kurus. 

 

Bogdan Jovi
23.05.2021 

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu