Numismatică pentru toți - Episodul 83: #Barbados

Barbados = destinație de vacanță exotică, cea mai estică insulă din Marea Caraibelor, al cărei nume provine din termenul portughez pentru "bărboși". 

Colonie britanică din secolul XVII, Barbados a folosit sistemul monetar al imperiului, fiind și una dintre coloniile care în perioadele de deficit monetar a emis "tokenuri" (în 1788 și 1792) pe care apare denumirea "Barbadoes"și care, la fel ca toate coloniile din Caraibe a folosit monede spaniole tăiate sau cu contramarcă. 

Istoria monetară modernă este destul de liniară, Barbados folosind dolarul Indiilor de Vest din 1949, apoi dolarul Caraibelor de Est din 1965 până în 1973, când nou înființata Bancă Centrală din Barbados (1972) emite dolarul Barbados, egal cu EC$ și inițial fixat la 1/2 USD. 

Liniaritatea continuă, monedele de circulație păstrând același design, singurele variații fiind în metalul folosit, ducând și la variații de greutate, dar fără a fi foarte vizibile, după cum și variațiile de 1-2 mm în dimensiune ale unora dintre monede sunt aproape insesizabile pentru utilizatorul obișnuit. Mai mult, toate monedele de circulație, indiferent de valoare, au pe avers stema statului și anul emiterii. 

În cazul monedelor de 1cent, acestea au fost emise prima dată în 1973 din bronz, 3,11 g și 19/1,5 mm, având pe revers un trident (care apare și pe steagul Barbados și pe aversul monedelor sub an) și valoarea, sub brațul drept al tridentului fiind vizibile inițialele PN ale designerului, unele dintre monede, doar în variantă pentru colecționare, având pe avers, în partea de jos dreapta a stemei un însemn al Monetăriei Franklin din Pennsylvania (cele bătute la Royal Mint din UK sau Canada nu au această marcă), probabil și datorită faptului că designerul monedei, Philip Nathan, angajat al Royal Mint între 1965-1968, trece la Monetăria Franklin. 

Din 1987 apare o variantă din zinc îmbrăcat în cupru, cu aceleași dimensiuni, dar cu o greutate de doar 2,5 g, iar din 2007 monedele sunt din oțel acoperit cu cupru, cu aproape 0,1 mm mai mici și aproape 0,3 mm mai grele. 

Singura monedă care se diferențiază vizual este cea din 1976, la 10 ani de la obținerea independenței Barbados. Seria acestui an are în loc de anul separat de către stemă în forma 19-XX doi ani: 1966 la stânga stemei și 1976 la dreapta ei. 

Interesant de urmărit, cum spunea Vania Romanov, care mi-a sugerat tema, ce efect va avea asupra monedelor trecerea recentă la statutul de republică a Barbados, deși nicăieri pe monedele de circulație nu era vizibil faptul că șeful statului a fost până în octombrie 2021 Regina Elisabeta a II-a. 


Bogdan Jovi

27.11.2021 

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu