Dolarul Caraibelor de Est este moneda unui grup de state și teritorii din zona insulară a Americii, mare parte posesiuni britanice până la mijlocul secolului XX. Istoria monetară a zonei este una complicată, folosindu-se un amestec de dolari americani, reali spanioli (uneori tăiați, perforați sau contramarcați), monedele imperiului britanic sau monede proprii.
În 1946 Barbados, British Guyana, Insulele Leeward, Trinidad - Tobago și Insulele Windward se pun de acord pentru introducerea unui sistem monetar comun, decimal, care să înlocuiască cele trei sisteme existente, ale Barbados, Guyana și Trinidad Tobago.
Denumiri mai puțin întâlnite, posesiunile britanice din insulele Leeward ("pe vânt") includeau coloniile Antigua, Barbuda, Montserrat, Saint Christopher, Nevis, Anguilla și Virgin Islands, în timp ce insulele Windward erau formate din Grenada, St Lucia, Saint Vincent, Grenadines, Dominica (din 1940, mutată de la insulele Leeward). Geografic vorbind, în insulele Windward sunt incluse și teritoriile franceze din Martinique, în timp ce Leeward includ Guadeloupe și St Martin.
În 1949 este introdus dolarul Indiilor de Vest (British West Indies Dollar, BWI$, numit informal "Beewee"), la care între 1951 și 1959 aderă și Insulele Virgine Britanice.
Primele monede sunt emise în 1955, de la 1/2 cent până la 50 cenți, până în 1965 existând un singur tip din fiecare monedă. Toate au pe avers portretul reginei Elisabeth II, cu coroana imperială, așa cum nu a apărut decât pe monedele coloniale. Reversul are textul "British Caribbean Territories - Eastern Group", iar pe monedele de 5, 10 și 25 cenți apărând nava lui Francisc Drake, corsar și explorator în secolul XVI: "The Golden Hind".
În 1958 se formează și Federația Indiilor de Vest, care includea Trinidad - Tobago, Barbados, Jamaica, insulele Leeward și Windward, dintre acestea Jamaica folosind și dolarul propriu în paralel cu BWI$, la fel ca și dependințele acesteia: insulele Cayman și Turks & Caicos.
Federația nu rezistă decât până în 1962, în 1964 Jamaica și Trinidad - Tobago renunță la BWI$, un nou acord monetar (Eastern Caribbean Currency Agreement) este semnat în 1965, iar vechiul dolar este înlocuit de o altă monedă East Caribbean dollar (EC$), dar mișcările continuă: în 1966 se retrage Guyana Britanică, în 1972 Barbados, iar Grenada intră în acord în 1968, după ce din 1964 preferase utilizarea monedei din Trinidad - Tobago.
Primele monede EC$ sunt introduse abia în 1981, până atunci fiind folosite monedele BWI$. Monedele au pe revers un design destul de apropiat de cele anterioare, pe noile monede de 10, 25, 50 cenți și 1 dolar apărând tot nava lui Drake, iar pe cele mai mici valoarea înconjurată de frunze de palmier, continuând designul lui Thomas Humphrey Paget, dar modificând textul în "East Caribbean States". Sunt folosite însă alte forme pentru monede, în unele cazuri alte aliaje, iar portretul reginei este modificat, trecând de la varianta gravorului Cecil Thomas la cea a lui Arnold Machin, statele din Caraibele de Est fiind ultimele care schimbă această variantă de portret de pe monede.
Bogdan Jovi
14.11.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti #numaidesprebani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu