Numismatică pentru toți - Episodul 79: #Zimbabwe

După obținerea oficială a independenței în 1980, Zimbabwe, țara succesoare a Rhodesiei, la rândul ei succesoarea Rhodesiei de Sud, schimbă moneda din dolarul rhodesian în dolarul Zimbabwe, la aceeași valoare. 

În următorii aproape 30 ani, inflația este atât de puternică, (cea mai mare bancnotă era de 100 trilioane) încât după 3 denominări succesive (2006, 2008, 2009), în 2009 moneda națională dispare, schimburile comerciale fiind făcute pe baza altor valute, reapărând abia în 2019, ca al patrulea dolar din Zimbabwe. 

Monedele de circulație ale primului dolar, cu valori de la 1 cent la 5$ au toate același avers: "pasărea Zimbabwe", simbol național care apare și pe stemă și steag. 

Pasărea Zimbabwe este o reprezentare a unui vultur, fără a se putea identifica ce specie dintre cele locale, sculptată în piatră, mai multe astfel de statui fiind descoperite începând cu 1889 între ruinele cetății Marele Zimbabwe, așezare medievală de sec XI-XV, presupusă a fi capitala unui imperiu local. La fel de incertă este funcția acestor statui, ultimele teoriile mergând spre un rol de totem protector. 

Imaginea păsării apare pe monede din perioada Rhodesiei de Sud (monedele de 1 shilling), continuând și pe monedele din Rhodesia (2 shillings și ulterior 20 cenți). Prima statuie scoasă din Great Zimbabwe a fost achiziționată chiar de Cecil Rhodes, care a și dispus o cercetare a sitului, fiind identificate opt statui păsări, la momentul respectiv și de-a lungul perioadei coloniale considerându-se că ar fi fost realizate, la fel ca cetatea, de o civilizație din nord, fenicieni sau arabi, populațiile locale nefiind văzute capabile de o astfel de realizare. După independență, și statuile și cetatea au fost transformate din argumente ale colonialismului în simboluri ale independenței și emancipării nativilor. 

De altfel, moneda de 1 dollar are pe revers chiar o reprezentare a ruinelor din piatră din Marele Zimbabwe, un turn asemănător cu cel de pe stema țării. 


Bogdan Jovi
27.10.2021

#atlasulbanilor #numaidesprebani #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu