Numismatică pentru toți - Episodul 74: O boală, mai multe monede.

Lepra (sau boala Hansen) este o boală infecto-contagioasă, provocată de o bacterie: Mycobaterium leprae. Actualmente este o boală tratabilă, dar la începutul secolului XIX, nu exista tratament, cauza acesteia fiind descoperită de Hansen în 1873 (prima bacterie demonstrată a cauza o boală la om), iar primele medicamente aparând abia în anii '40. 

În 1897, la Berlin, are loc primul congres internațional despre lepră, la care se discută despre contagiozitatea acesteia. În urma unei păreri, demonstrată a fi eronată în 1938, că ar fi o boală înalt contagioasă, unele țări impun o politică segregaționistă asupra bolnavilor de lepră, prin internarea obligatorie în leprozerii, unele dintre acestea folosind monede și bancnote proprii, pentru a evita presupusa răspândire în exterior a bolii.

 În imagine, pe rândul de sus sunt două monede din Filipine, ale leprozeriei de pe Insula Culion, monede de aluminiu, din prima emisiune (1913). De reamintit că în perioada utilizării acestor monede, Filipine erau teritoriu american.
În centru, o monedă de 50 centavos Columbia, 1928, a treia emisiune a țării care a folosit prima emisiuni separate pentru bolnavii de lepră, din 1901, din alamă, 30 mm și 9,8 g.

Pe rândul de jos, două monede din Venezuela, două colonii diferite, Isla de Providencia (1939) și Maracaibo (1913), cu denominări mai aparte, două modalități diferite de a exprima 1/8 bolivar.
Acest gen de mijloace de plată, a căror apartenență la numismatică (monede) sau exonumia (jetoane) este discutabilă, au fost folosite în leprozerii din întreaga lume până în anii '50, mare parte dintre ele fiind distruse după renunțarea la ele, existând și în zilele noastre oameni care se tem de manipularea acestora fără mijloace protective.

Bogdan Jovi
03.10.2021

 
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu