#Guatemala (2024) – nouă bancnotă comemorativă de circulație de 1 Quetzal

Banca Guatemalei pune în circulație la data de 10.09.2024 o bancnotă comemorativă cu cupiura de 1 Quetzal, dedicată aniversării unui centenar de adoptarea Quetzal-ului ca și monedă națională. Designul bancnotei se inspiră din designul ultimei bancnote de circulație de 1 Quetzal, bancnota fiind însă prevăzută cu noi elemente de securitate. 

Aversul bancnotei prezintă portretul Președintelui Gen. José María Orellana (1921-1926), în al cărui mandat a fost adoptat Quetzalul ca și monedă națională a țării. În zona centrală un sigiliu care prezintă tema monedei: cifra 1, anii 1924 și 2024 și textele ”o sută de ani pentru unitatea monetară Quetzal / un secol alături de o națiune”. În partea stângă o pasăre quetzal așezată pe o coloana. În colțul din stânga jos cifra mayașă 1 (punct). În spatele portretului, Templul I din Tikal (parte a Patrimoniului Mondial UNESCO). 

Pe reversul bancnotei apare sediul Băncii Guatemalei din capitala Guatemala. În fundal o serie de modele geometrice. În partea de jos se poate observa drapelul național și textul ”un secol alături de o națiune”. 

Bancnota este tipărită pe suport de hârtie specială. 

 

Surse: banknotenews.com, x.com/banguat, news.notafilia.pl, wikipedia.org, mriguide.com 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #guatemala #quetzal


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu