#SUA (2024) – monedă comemorativă de 1 Dolar, seria Inovație Americană: Missouri

Monetăria SUA a pus în circuitul numismatic la data de 18.07.2024, a patra monedă a seriei Inovație Americană din acest an, monedă dedicată statului Missouri, statul în care cercetătorul Dr. George Washington Carver a reinventat practic agricultura sudului SUA. 

Aversul monedei este cel obișnuit al seriei, având reprezentată Statuia Libertăţii. Singura modificare raportată la monedele din anii trecuți ai seriei, se referă la design-ul roţii zimţate plasate în partea de jos a aversului, simbol al industriei şi al inovării. Începând cu anul 2019, când a fost introdusă pe avers, roata a avut un design diferit în fiecare an. 

Pe revers este prezentat portretul lui George Washington Carver, zâmbind, în timp ce examinează în laboratorul său conținutul unui vas tip balon. Între vasele specifice unui laborator de cercetare, este prezentă un alun de pămînt, cu frunze, flori și fructe (arahide). Pe unul din vase se menționează numele statului Missouri, în partea de jos numele cercetătorului iar în partea de sus numele țării. 

George Washington Carver (1864? – 1943), s-a născut în sclavie, reușind însă să ajungă profesor la Institutul Tuskegee. A cercetat metode de revigorare a randamentului solurilor din sud, afectate de monocultura bumbacului, reușind să obțină soluții pentru cultivarea arahidelor, a cartofilor dulci, a fasolei etc. A încurajat și învățat fermierii săraci să aplice rotația culturilor (inclusiv prin deplasarea la ei cu un laborator mobil denumit Jessup Wagon) și a găsit peste 300 de utilizări ale acestor culturi. Munca sa a avut efecte benefice nu doar pentru câștigurile fermierilor sau pentru sănătatea solului, dar a schimbat pentru totdeauna modul în care se practică agricultura în sudul SUA. 


Surse: usmint.gov, coinsofamerica.com, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #sua #dolar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu