#Maroc (2023-2024) – noi bancnote de circulație de 50 și 100 Dirhami marocani

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la urcarea pe tron a Regelui Mahomed al VI-lea, Banca Marocului a pus în circulație la data de 30.07.2024 o nouă bancnotă, cu cupiura de 50 Dirhami. Bancnota face parte din noua serie de monede și bancnote lansată anul trecut (24.11.2023) și profit de această ocazie pentru a vă prezenta și bancnota de 100 Dirhami,  lansată anul trecut. 


Tema bancnotei de 50 de Dirhami este dezvoltarea durabilă a țării prin strategia națională a energiei curate și de protejare a resurselor naturale. 

Pe aversul bancnotei, în partea dreaptă este plasat portretul Regelui Mohammed al VI-lea. În dreapta sa se află stema de stat iar în stânga sa, cascada Ouzoud. În fundal, o reprezentare parțială a unui porți marocane și diverse elemente decorative tradiționale. În filigran cifra 50 și portretul Regelui Mohamed al VI-lea. 

Seria bancnotei este formată dintr-un mix de numere arabice și arabe. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, sunt plasate pe verticală, pe ambele laturi ale aversului, în ordine crescătoare, două stele de dimensiuni diferite. 

Pe revers sunt prezentate câmpul de panouri solare NOOR din Ouarzazate, turbine de vânt, barajul de la Ouirgane și uzina de desalinizare a apei de la  Agadir. În stânga sus, o floare de șofran. În fundal, diverse elemente decorative tradiționale. 

Bancnota are dimensiunea de 137 x 70 mm și culoarea predominantă verde.

Tema bancnotei de 100 de Dirhami este moștenirea culturală a Saharei marocane, dezvoltarea sa socio-economică și deschiderea către Africa. 

Pe aversul bancnotei, în partea dreaptă este plasat portretul Regelui Mohammed al VI-lea. În dreapta sa se află stema de stat iar în stânga sa, arcadele Moscheii Hassan al II-lea din Casablanca. În fundal, o reprezentare parțială a unui porți marocane și diverse elemente decorative tradiționale. În filigran cifra 100 și portretul Regelui Mohamed al VI-lea. 

Seria bancnotei este formată dintr-un mix de numere arabice și arabe. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, sunt plasate pe verticală, pe ambele laturi ale aversului, în ordine crescătoare, trei stele de dimensiuni diferite. 

Pe revers sunt prezentate Piața Mechouar din Laayoune, autostrada Tiznit Dakhla din sudul țării (preconizată a se finaliza la finalul acestui an), simbol al deschiderii către Africa, și festivitățile de la târgul Tan-Tan Moussem, organizat de triburile berbere în sudul țării. În fundal, diverse elemente decorative tradiționale.

Bancnota are dimensiunea de 140 x 70 mm și culoarea predominantă maro.



Surse: bkam.ma, news.notafilia.pl, moroccoworldnews.com, wikipedia.org .
#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #maroc #dirham

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu