Numismatică pentru toți – Episodul 65: Republica #Congo

Congo Belgian își obține independența în iunie 1960, sub denumirea de Republica Congo. Cum în același an și fostul teritoriu francez Congo devenise republică (independentă din august 1960, se ajunge la situația de a exista două țări cu aceeași denumire, diferențiate prin denumirea capitalei: Congo - Léopoldville, respectiv Congo - Brazzaville. 

Prima republică congoleză, cum mai este cunoscută țara între 1960 și 1964, are o istorie agitată, cu lupte interne și războaie de secesiune, încheiate printr-o lovitură de stat în 1965. Pe 1 august 1964 denumirea statului este schimbată în Republica Democrată Congo. 

În 1965 este emisă singura monedă din RD Congo cu denominarea franc. Este o monedă de aluminiu, de aproape 3 cm diametru, cu valoarea de 10 franci (10 F, cum apare pe avers). Tot pe avers apare denumirea Băncii Naționale Congo Léopoldville, anul, însemnele monetăriei Bruxelles și inițialele gravorului, Georges André Brunet. 

Pe cealaltă față tronează imaginea unui cap de leu și o deviză: Justiție, Pace, Muncă. Reversul aparține altui gravor, Carlos Van Dionant, ale cărui inițiale sunt în partea de jos. 

Moneda are viață scurtă, în 1967 fiind adoptat un alt sistem monetar. 


Bogdan Jovi
02.07.2021 

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu