Numismatică pentru toți - Episodul 64: #Congo

Congo devine în 1908 colonie belgiană, o zonă aflată la est de fluviul cu același nume, spre deosebire de colonia franceză cu același nume, aflată pe coastă, în vestul fluviului. 

Cu un teritoriu de 80 ori mai mare decât al Belgiei, Congo Belgian a jucat un rol important în al doilea război mondial, când colonia, rămasă fidelă guvernului belgian în exil, devine un furnizor important de cauciuc pentru aliați, și de uraniu pentru SUA, utilizat la fabricarea primelor bombe atomice, inclusiv a celor utilizate la Nagasaki și Hiroshima. 

Din această perioadă provine moneda de 2 franci 1943, cu o formă deosebită, fiind o monedă hexagonală, dar cu colțurile nerotunjite. 

Este emisă într-un singur an, în Philadelphia, în 25 milioane de exemplare, din bronz, cu un diametru (deși denumirea de diagonală ar fi mai potrivită) de 3 cm, fiind singura monedă hexagonală emisă pe teritoriul Statelor Unite. 

Pe o față are imaginea unui elefant și anul, iar în spatele elefantului este o monogramă, inițialele gravorului belgian Armand Bonnetain. Pe cealaltă față este valoarea, sub forma 2 Fr încadrată de două stele, iar deasupra și dedesubt, în stilul belgian bilingv, numele băncii locale, în franceză și olandeză. Inscripția în olandeză este greșită, cu "Belgish" în loc de "Belgisch", motiv pentru care monedele au avut o viață foarte scurtă, fiind înlocuite în 1946-47 cu alte monede, cu design similar, dar mai mici și de formă rotundă, emise la Pretoria.


Bogdan Jovi

27.06.2021

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu