#Mozambic (2024) – noi monede de circulație de 1, 10, 50 Centime și 1, 2, 5 și 10 Meticali

Banca Mozambicului a anunțat punerea în circulație a unei noi serii de monede și bancnote, începând cu data de 16.06.2024. Noua serie de instrumente de plată face parte din seria evenimentelor premergătoare aniversării a 50 de ani de la înființarea băncii (1975) și a 45 de ani de la adoptarea monedei naționale (1980). Astăzi vă voi prezenta noile monede, urmând ca într-o postare viitoare să prezint și noile bancnote. Față de vechea generație de monede, din cea nouă lipsesc cele cu nominalul de 2 și 5 Centime.

Moneda de 1 Centimă ca temă ”Istoria meticalului”, având pe avers o pană pe un disc din aur, trimitere la o practică pre-colonială, când praful de aur era transportat în călimara pentru cerneala de scris.

Moneda de 10 Centime are ca temă ”Pescuitul”, având pe avers un pescar într-o barcă tradițională.

Moneda de 50 Centime are ca temă ”Agricultura”, având pe avers cocotieri.

Moneda de 1 Metical are ca temă ”Educația”, având pe avers o fată citind.

Moneda de 2 Meticali are ca temă ”Resursele marine”, având pe avers un crevete. Apare și un element de securitate, la înclinarea monedei fiind afișate alternativ cifra 2 sau inițialele BM.

Moneda de 5 Meticali are ca temă ”Cultura”, având pe avers un bărbat cântând la un xilofon. Apare și un element de securitate, la înclinarea monedei fiind afișate alternativ cifra 5 sau inițialele BM.

Moneda de 10 Meticali are ca temă ”Clădiri publice”, având pe avers sediul Băncii Mozambicului. Apare și un element de securitate, la înclinarea monedei fiind afișate alternativ cifra 10 sau inițialele BM.

Reversul monedelor este comun cu stema Băncii Mozambicului în centru, numele băncii în partea de sus și anul baterii monedei în partea de jos.

Noile monede și bancnote vor circula în paralel cu cele din vechea generație emisă în 2006.


Surse: bancomoc.mz, clubofmozambique.com, news.notafilia.pl

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #mozambic #centima #metical


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu